Ai grijă să dormi suficient! Neurologii avertizează că lipsa somnului poate provoca demență și alte boli.

Tulburările de somn la persoanele de vârstă mijlocie și persoanele în vârstă crește riscul de a dezvolta demență. 

Oamenii de știință de la Colegiul de Medicină al Universității din Pennsylvania au realizat un studiu și au descoperit că insomnia sau somnul insuficient care durează mai puțin de 6 ore pe zi, amenință cu tulburări cognitive persistente. În unele cazuri, se poate dezvolta demența.

În laborator, oamenii de știință au monitorizat somnul persoanelor care suferă de insomnie (ei au dormit maximum 6 ore). S-a dovedit că la acest grup de oameni riscul de a dezvolta tulburări cognitive este de 2 ori mai mare decât la ceilalți. În același timp, conform statisticilor, adulții în 10% dintre cazuri se confruntă cu tulburări de somn persistente, cu incapacitatea de a adormi, se trezesc frecvent în timpul nopții și au un somn superficial.

Toate acestea împiedică creierul să se odihnească. Pe lângă impactul negativ asupra proceselor de gândire, durata și calitatea inadecvată a somnului provoacă dezvoltarea bolilor cardiovasculare și endocrine, inclusiv diabetul, depresia și alte tulburări mentale, au arătat studiile anterioare.