După 20 de ani de căsnicie relația s-a înrăutățit? Află de ce.

Lucrând mai mulți ani în domeniul relațiilor, în jurul meu au existat multe mituri și bârfe despre familie și căsătorie. Am identificat 5 cele mai răspândite mituri despre relații după 20 de ani de căsnicie:

1. Jumătate din căsătorii se termină cu divorț.

Dacă luăm în considerare statisticile, atunci numărul divorțurilor este egal cu aproximativ jumătate din căsătorii. Cel mai frecvent, divorțează cuplurile care au fost căsătorite 5-10 ani. Însă acestea sunt doar cifre, nu motivul divorțului. Nu orice căsătorie se încheie cu divorț. Familia – este o uniune în care scopul principal este procrearea, dar dacă în familie numai unul dintre parteneri depune efort și se ține de relație, atunci se ajunge la un rezultat trist.

2. Căsătoria omoară dorința s*xuală.

Se crede că mariajul omoară romantismul și intimitatea, iar multe cupluri pe măsură ce îmbătrânesc nu mai simt atracție sexuală.

De fapt, atracția s*xuală nu dispare: cunoscând partenerul mai bine, ne schimbăm atitudinea față de el, schimbând reacțiile chimice din corp. Atractivitatea s*xuală a partenerului scade pe măsură ce te obișnuiești cu el în primii 3-5 ani. În consecință, se schimbă nu numai atracția noastră fiziologică, ci și percepția mentală.

Deci, nu căsătoria ucide romantismul și s*xul, ci așteptările și atitudinea față de partener.

3. Trebuie să ținem familia împreună de dragul copiilor

Bunicile noastre spuneau că trebuie să ne ținem de familie și căsătorie de dragul copiilor și să păstrăm familia, oricât de rău ar fi. De fapt, într-o astfel de situație suferă toți. Copiii, care simt stresul părinților ce se urăsc, rudele care încearcă să-i ajute etc.

Potrivit cercetărilor mele, femeile vor să salveze căsătoria și o fac adesea de dragul copiilor, crezând că asta le poate afecta viitorul și atitudinea față de căsătorie. De fapt, există o mare probabilitate ca acești copiii să nu dorească să aibă o familie în viitor.

4. Soții își înșală în mod constant soțiile.

În societatea noastră s-a dezvoltat un stereotip conform căruia bărbații înșală. „Cercetările moderne arată că atât bărbații, cât și femeile mint în căsătorie cam la fel.”, spune Kristen Mark, cercetător la Universitatea Indiana.

Cu alte cuvinte, adulterul nu depinde de s*x, ci de starea interioară a persoanei și de relația cu partenerul său.

Spre deosebire de infidelitatea masculină, infidelitatea feminină nu poate fi iertată. De aceea, mulți bărbați își părăsesc familia și divorțează.

5. Certurile familiale scad odată cu înaintarea în vârstă.

Un conflict în familie poate apărea întotdeauna: în primul an de căsătorie, după 20, 30 și 40 de ani. Conflictul – este o ciocnire și lipsa înțelegerii dintre cele două părți. El poate fi provocat atât de nașterea copiilor, cât și de alegerea mobilierului. Pe măsură ce îmbătrânești, începi să găsești compromisuri și să negociezi cu partenerul tău, dar nu se întâmplă în toate familiile.