9 fraze inofensive din cauza cărora șeful tău nu te va aprecia.

Cel mai frecvent motiv al divorțurilor este, de obicei, „Avem caractere diferite.”, iar cel mai frecvent motiv al concedierii este de obicei: „Eu mi-am dorit asta.” De fapt, în ambele cazuri, aceste cuvinte ascund multe probleme și greșeli.

Iată 9 gafe pe care le fac adesea angajații atunci când discută cu șefii lor.

1. „Vreau un salariu mai mare, pentru că trebuie să-mi renovez casa.”

Poți vorbi despre promovare dacă această solicitare este susținută de realizări profesionale reale. Problemele și nevoile tale personale nu ar trebui să aibă legătură cu procesul de lucru. Și oricât de dur ar suna,  șefului tău nu-i pasă de ele.

2. „Pot să plec după-amiază? Oricum nu este nimic de făcut în birou.” 

Dacă slujba ta presupune că îți poți continua sarcinile și după programul de lucru, atunci poți utiliza cu ușurință această expresie după finalizarea sarcinilor zilnice. În celelalte situații, ea doar îți va aduce probleme. Pe de o parte, vei arăta că nu te interesează munca, pe de altă parte, vei obține multe sarcini noi în loc să pleci.

3. ”Ea (numele colegei) …este vinovată.”

Abilitatea de a-ți recunoaște greșelile fără a da vina pe alții, este un semn al omului matur. Un astfel de angajat inspiră încredere și respect, chiar dacă uneori greșește.

Mai bine spui: „Aveți dreptate, mi-a scăpat acest detaliu. De acum înainte voi fi mai atentă. Poate corectăm cumva…”

4. ”Plec…”

Dacă ai luat decizia să pleci, fă-o. Dacă folosești în continuare lovirea ușii ca instrument pentru a-ți apăra opinia, după câteva crize de acest gen, oamenii vor înceta să te ia în serios.

Mai bine spune: „Se pare că avem opinii diferite în această privință.”

5. ”Dar am făcut întotdeauna acest lucru.”

Nu contează dacă vorbești despre deciziile fostului șef sau despre propriile obiceiuri. Nimănui nu îi plac comparațiile, pentru că, de obicei, în spatele acestei expresii se află lenea și lipsa dorinței de a schimba ceva. În lumea modernă oamenii cu gândire flexibilă sunt mai valoroși decât conservatorii acerbi.

Mai bine spune: „Ceea ce propuneți este neobișnuit. Asta poate cauza anumite dificultăți.”

6. ”Voi încerca.”

Această frază, de obicei, sugerează că nu vei îndeplini sarcina care ți s-a cerut. Și dacă ceva nu merge bine, ea te va ajuta să eviți responsabilitatea. Când spui „Voi încerca”, șeful tău aude „Nu voi face asta”. La locul de muncă, este important să arăți rezultate reale. De aceea este mai bine să discutați în prealabil despre posibilele dificultăți și, la final, să-i spui sincer când și unde a mers ceva greșit.

Mai bine spune: ”Bine, o voi face”.

7. „Am prea multe de făcut.”

Toți angajații lucrează pentru a atinge obiectivul principal al companiei. Dacă șeful tău îți oferă ceva nou, planul tău de acțiune se poate schimba. De aceea, este mai bine să clarificați ce sarcini sunt prioritare în prezent. Uneori merită să amâni totul și să te concentrezi asupra unei sarcini.

Mai bine spune: „Lucrez și la proiectul de ieri. Care dintre aceste sarcini are o prioritate mai mare?”

8. “Nu este problema mea”

Să faci parte dintr-o echipă înseamnă să navigați în aceeași barcă. Dacă știi cum să rezolvi problema, spune-o cu voce tare. Chiar dacă nu funcționează, cel puțin vei arăta interes, iar data viitoare șeful tău probabil îți va cere sfaturi.

Mai bine spune „Nu sunt expert, dar poate ar trebui să facem asta …”

9. “Am crezut că …”

Auzind această frază, orice șef oftează și dă ochii peste cap. Pe de o parte, este bine că măcar te-ai gândit; pe de altă parte, dacă nu înțelegi ceva este mai bine să clarifici înainte de a continua sarcina. Capacitatea de a recunoaște și de a-ți asuma responsabilitatea pentru greșelile tale este mai valoroasă decât orice scuză.

Mai bine spune: „Se pare că ne-am înțeles greșit. Voi corecta această greșeală și voi fi mai atentă data viitoare “.