Cum să vă îmbunătățiți relația după 10 ani de căsnicie: 5 sfaturi ale psihologului.

Pentru a depăși criza de 10 ani din căsătorie este nevoie de mult mai mult efort decât la începutul vieții de familie.

10 ani de căsătorie sunt obositori, pasiunea dispare din relație, prăpastia se adâncește, iar neînțelegerile se înmulțesc. Partenerii sunt ocupați cu munca, fiecare are propriile responsabilități, munca devine treptat a doua casă și așa mai departe.

Pentru a vă păstra relația sănătoasă, merită să urmați aceste sfaturi.

1. Gândiți-vă ce roluri îndepliniți în căsătorie. Care au fost motivele de care v-ați condus la începutul căsătoriei? Rolurile alese la început sunt arborele căsătoriei voastre, de aceea nu doar unul dintre parteneri trebuie să ia totul asupra sa.

În căsătorie, nu ar trebui să existe rolul de mamă pentru soț sau de tată pentru soție. Raportul volumului de muncă între soți ar trebui să fie de 50/50. Dacă este de 90/10, unul dintre parteneri va obosi, se va simți epuizat.

2. Rezolvați problemele nerezolvate de mult timp și învățați să vă iertați reciproc. Oamenii buni nu fac mai puține greșeli – ei doar știu să-și ceară scuze.

3. Începeți să petreceți timpul împreună, împărtășiți-vă interesele. Cel puțin, plimbați-vă și socializați. Dacă veți evita dificultățile în relație, atunci veți evita și rezolvarea problemei.

4. Spune-i partenerului de cel puțin trei ori pe zi despre ceea ce simți.  Motivul pentru care oamenii nu-și exprimă sentimentele este frica de a auzi strigătul soțului sau de a ofensa soția. Spuneți-vă reciproc adevărul despre sentimentele voastre. Dacă nu vă place să faceți ceea ce vi se propune – vorbiți despre asta. În relație ar trebui să apară cuvântul „nu”.

5. Satisfaceti-vă reciproc nevoile – ascultați, precizați dacă v-ati înțeles corect unul pe celălalt.