3 motive pentru care după 20 de ani de căsnicie în relație apare o criză profundă.

Se întâmplă adesea că după 20 de ani de căsătorie, partenerii se gândesc la divorț. Apar pretenții reciproce, iritație, nemulțumiri.

În viața de familie crizele se pot întâmpla și la început, dar sunt mai ușor depășit, deoarece în această perioadă nu se ia totul atât de în serios. În tinerețe există mai multe șanse ca partenerii să corecteze lucrurile.

Criza la vârsta adultă poate fi mai greu de depășit. Și asta în ciuda faptului că nu este la fel de profundă ca în alte perioade ale căsătoriei. Psihologii spun că, dacă puteți depăși această criză, atunci în viitor nu vor exista probleme în relație.

Care ar putea fi motivele acestei situații?

1. Criza vârstei mijlocii 

Cea de-a douăzecea aniversare a căsătoriei pentru multe cupluri coincide cu criza vârstei mijlocii. Oamenii fac totalurile anilor trăiți împreună. Ei conștientizează faptul că viața trece și nu au realizat ceea ce și-au planificat. Pentru bărbați este deosebit de dificil. De foarte multe ori ei cred că au nevoie de libertate și o relație nouă îi va face să se simtă mai tineri.

Femeile își fac griji cu privire la frumusețea fizică ce dispare. Pot fi nemulțumite de schimbările inevitabile ale aspectului. Toate astea duc la o stare proastă și la nemulțumire constantă.

2. Problemele de sănătate

La această vârstă apar foarte des diverse plângeri despre starea de sănătate. Femeile sunt speriate de apropierea menopauzei, pot avea perturbări hormonale.

Bărbații dezvoltă diferite boli, pot avea probleme cu sănătatea intimă. Acest lucru este enervant, înspăimântător și afectează negativ comunicarea dintre soț și soție.

3. Maturizarea copiilor

De obicei, soții care sunt împreună de două decenii, au copii adulți și independenți. Chiar dacă locuiesc în casa părintească, ei nu mai au nevoie de educație, ca înainte. Atunci când copiii trăiesc separat, părinții se pot simți singuri.

Femeii îi va fi mai dificil să depășească plecarea copiilor în viața independentă. Dacă sensul vieții în comun erau doar copiii, atunci când rămân singuri, soții nu mai văd perspective în relație. Ei pot înțelege că au devenit străini. Foarte des, această stare poate duce la divorț.

Criza – este un moment important și poate oferi partenerilor o șansă de a-și îmbunătăți relația. Dacă ei cunosc din ce motive se întâmplă, atunci ea poate fi depășită mai ușor. Pentru a face acest lucru, partenerii trebuie să găsească interese comune noi, preocupări, să încerce să se înțeleagă reciproc.