Iată cum înțelegi în 5 secunde că interlocutorul tău este un om complexat.

Fără să știm acest lucru, uneori ne demonstrăm complexele, slăbiciunile și temerile. Și o facem complet inconștient. O persoană complexată poate fi recunoscută în primele secunde de comunicare? Poate fi recunoscută din comentariile de pe net? Răspunsul este DA.

În primul rând, ce sunt complexele? Este o stare psihologică, atunci când concentrarea asupra unor detalii despre noi înșine, depășește toate limitele normale. De exemplu, o femeie care poartă mărimea 46 la haine se consideră atât de grasă încât i se pare că toată lumea se întoarce după ea. Ea experimentează în mod constant anxietate cu privire la particularitatea sa, i se pare că oamenii din jur sunt interesați de ea. În realitate, nu este așa.

Astăzi, în timp ce eram la cumpărături, am văzut câteva sute de oameni. Dar nu-i pot descrie pe niciunul dintre ei, cu excepția celor pe care îi întâlnesc frecvent. Nu am reținut nici înălțimea lor, nici greutatea, nici culoarea ochilor, nici forma urechilor, nici cocoașa de pe nas. Sunt complet indiferentă față de fesele, urechile, mușchii și forma sprâncenelor altor persoane. Nu-mi pasă cât câștigă, cât mănâncă, la ce vârstă s-au căsătorit și ce fel de educație au. Am prea puțin timp pentru a fi atentă la astfel de detalii. Suntem interesanți doar pentru partenerii noștri, poate câteva prietene și mama. Restul oamenilor vor uita de noi în cinci secunde. Nu le pasă de noi. 

Cu toate acestea, există oameni care se interesează cu adevărat de noi. Aceștia sunt viitorii noștri prieteni sau iubiți. Dar cel mai des, interesul străinilor este îndreptat să scuipe cu otravă în direcția noastră. Unii oameni ne recompensează în mod regulat cu critici, și aici merită să ne gândim – de ce?

De ce această femeie străină sau acest bărbat în vârstă este atât de interesat de buzele, mâinile, fesele, salariul meu și cu cine mi-am petrecut noaptea? Singura explicație pentru acest comportament sunt – complexele. Oamenii complexați se compară constant cu ceilalți, încercând să-și confirme normalitatea, motiv pentru care ajungem în atenția lor. Unele detalii ale imaginii noastre le activează complexul. Și el izbucnește cu toată puterea sa distructivă.

De obicei, aspectul cuiva este criticat de cei urâți. Săracii discută despre salariul altora. Pe educație sunt concentrați cei proști. În ceea ce privește numărul copiilor – cei care nu au alte realizări… Oamenii supraponderali sunt criticați de cei care slăbesc, care urmează diete, precum și de cei care sunt predispuși la îngrășare.

De fiecare dată când deschizi gura pentru a rosti un alt lucru urât, nu demonstrezi altceva decât propria nesiguranță. Stai dezbrăcat în fața oamenilor pentru care toate temerile tale secrete devin accesibile și vizibile. Crede-mă, acest lucru este foarte vizibil.

Omul complexat se distinge prin faptul că el se agață de neajunsurile altora. Este mult mai eficient să radiezi încredere. Lăudă oamenii. Laudă orice îți place la cei din jur. Concentrează-te asupra pozitivului și el se va concentra asupra ta.