9 Semne ale persoanelor cu o inteligență emoțională ridicată.

Inteligența emoțională este importantă, deoarece ne permite să ne înțelegem și să ne gestionăm emoțiile, precum și să interacționăm mai eficient cu cei din jur.

Avem nevoie de ea în toate sferele vieții – în relațiile personale, la locul de muncă și în mediul de afaceri, pentru a construi conexiuni în societate. S-a observat că negocierile și comunicarea de succes sunt strâns legate de EQ înaltă.

Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată au următoarele trăsături:

1. Acceptarea

Atunci când trebuie să accepte situația, o astfel de persoană va avea o atitudine neutră. Ea nu trăiește în propria lume sau în minciuni, ci îi ascultă întotdeauna pe ceilalți, pentru a evalua real situația.

2. Conștiința de sine

Oamenii cu inteligență emoțională ridicată sunt conștienți de punctele lor emoționale forte și slabe. Ei și-au conștientizat toate experiențele de viață care i-au influențat profund. Datorită acestui fapt, au înțeles ce și cum influențează oamenii.

3. Se concentrează pe rezultat, nu pe reacție.

Emoțiile nu pot fi controlate complet, dar spre deosebire de ceilalți, acești oameni își controlează reacțiile.

Când comunicăm cu cineva sau când ne confruntăm cu o situație, reacționăm instantaneu, în loc să evaluăm situația și să ne concentrăm asupra problemelor urgente. O persoană cu o EQ ridicată știe să asculte oamenii și să înțeleagă situația, pentru a trage concluzii și a rezolva problema actuală.

4. Sunt înconjurați de oameni cu o EQ ridicată.

Alături de acești oameni se află indivizi care, de asemenea, sunt înzestrați cu o inteligență emoțională ridicată. Ei se motivează reciproc cel puțin pentru a gândi la fel.

5. Știu să asculte

Omul cu un nivel ridicat al EQ îi poate asculta pe ceilalți. El vrea să le înțeleagă circumstanțele, dificultățile și interesele de viață. Datorită acestui fapt, el vede oamenii așa cum sunt și le înțelege problemele; iar acestora le este ușor să comunice și să se deschidă în fața lui.

6. Sinceritatea

Astfel de oameni sunt sinceri, își respectă cuvântul și vorbesc doar despre lucruri reale și realizabile. Datorită acestui fapt, ei au câștigat încrederea celor din jur.

7. Știu să se apere împotriva sabotajului emoțional

Având o inteligență emoțională ridicată, o astfel de persoană înțelege cum sunt manipulați oamenii. De-a lungul timpului, învață să se protejeze de astfel de situații, ridicându-și propriul nivel EQ.

8. Evită judecata.

Oamenii cu inteligență emoțională înaltă sunt empatici cu ceilalți. Dar asta nu înseamnă că sunt întotdeauna de acord cu părerea lor.

Sunt capabili să privească situația prin ochii altora și să înțeleagă de ce acționează într-un fel sau altul, ce emoții se află în spatele cuvintelor negative sau pozitive.

9. Își cer scuze

Aceasta este o continuare a acceptării. Omul cu un nivel EQ ridicat nu îi convinge niciodată pe ceilalți, dacă își dă seama de greșeala sa. Preferă să-și ceară scuze și să depună toate eforturile pentru a corecta situația cât mai curând posibil.