Iată cum începi să trăiești pentru tine, nu pentru alții: 7 pași esențiali.

În graba zilnică, uităm adesea de dorințele noastre și nu ne mai simțim nevoile. Acest lucru este normal: treburile cotidiene și grija pentru cei dragi ne iau mult timp și forțe.

Deci, ce poți face pentru a nu mai trăi pentru alții și a fi mereu într-o stare plină de resurse?

7 pași esențiali care te vor ajuta să faci asta:

1. Renunță la convingerile despre aspect. 

Amintește-ți că nu trebuie să arăți într-un fel sau altul. Dacă oamenilor nu le place felul în care arăți, atunci ei nu au loc în viața ta. Tot ce trebuie să faci – să fii sănătoasă.

2. Renunță la convingerea că ”ceasul ticăie”.

Nu merită să te grăbești cu alegerea partenerului, pentru că și tu, și el trebuie să fiți siguri de sentimentele voastre și să adoptați o poziție responsabilă în ceea ce privește căsătoria și nașterea copiilor. Toate acestea sunt importante, deoarece familia ar trebui să fie armonioasă și funcțională.

3. Renunță la convingerea că nu poți face nimic.

Dacă ai studiat contabilitatea, dar toată viața ai visat să devii florăreasă, acum este momentul ideal pentru tine – poți face asta fără a ieși din casă.

4. Trezește-te cu gândul: „ce pot face astăzi pentru mine?”

Să urmărești serialul preferat, să mânânci mâncare sănătoasă, să stai în pat mai mult sau invers – să ieși la plimbare. Trebuie să faci toate astea în primul rând. Apoi vei avea suficiente resurse pentru a avea grijă de familie și oamenii apropiați.

5. Acceptă ajutorul. 

Pentru a-ți trăi viața, trebuie să ieși din rolul de victimă și salvatoare. Da, este foarte frumos să faci totul singură, apoi să te bucuri că ești de neînlocuit și să le spui tuturor cât ești de obosită și cât de nerecunoscători sunt, dar amintește-ți, că este o cale spre nicăieri.

Între membrii unei familii funcționale și sănătoase ar trebui să existe un schimb egal de resurse, în caz contrar cineva riscă să devină victimă, iar cineva să fie parazit.

6. Ascultă-te. Ce vrei? Ce simți?

Permite-ți să fii furioasă, să te superi, să refuzi. Înțelege că mai scump decât tine – nu ai pe nimeni și trebuie să-ți permiți să fii tu însăți. Altfel, ceilalți îți vor bea energia pentru tot restul vieții.

7. Visează.

Notează-ți cele mai mari visuri și în fiecare zi fă un pas mic care te va apropia de acest vis. Visezi la o mașină? Economisește zilnic. Vrei să scrii o carte? Scrie cel puțin o mie de caractere. Te-ai decis să devii florăreasă? Alege o școală.

Cel mai important lucru este să trăiești pentru tine, nu pentru ceilalți – acesta este egoism sănătos. Nu trebuie să-ți fie teamă de acest concept – egoismul este atunci când faci ceva pentru tine, fără a face rău altora. Iar egocentrismul – când te pui pe primul loc, nu-ți pasă de ceilalți și faci ceva în detrimentul lor – acest lucru este deja rău.

Asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta și acționează!