Sentimentul de vinovăție: 4 modalități de a scăpa corect de el.

Sentimentul de vinovăție – este capabil să distrugă viața omului. El nu poartă nimic constructiv în sine, dar poate prelua complet controlul asupra omului, împiedicându-l să-și realizeze planurile.

Iată cum scapi corect de sentimentul de vinovăție care te împiedică să trăiești și să fii fericită.

1. Învață să te prețuiești

Desigur, într-o situație în care ai rănit pe cineva, conștient sau nu, ar trebui să-ți ceri scuze. Acesta este o regulă a societății. Dar nu trebuie să cazi în genunchi cerșind la nesfârșit iertare. Fii sinceră și asta este suficient.

Menține-ți stima de sine în toate situațiile: asta te va ajuta să înțelegi că, chiar dacă greșești – ai dreptate, pentru că ești tu și te iubești, indiferent de orice. Te va ajuta să nu te mai învinovățești pentru greșelile din trecut.

2. Recunoaște că cealaltă persoană are dreptate.

De exemplu, un bărbat te-a acuzat că ești mercantilă. Cel mai rău lucru pe care îți poți face în această situație este să-i demonstrezi că nu ești așa.

De ce să nu faci altfel? Și să admiți că așa este. Ce este atât de rău în dorința de a trăi mai bine. Oare tu nu meriți să trăiești o viață mai bună?! Fii de acord cu acuzația și, probabil viața ta va prinde alte culori.

3. Acceptă faptul că nu ești perfectă.

Nu ai avut timp să pregătești cina, să faci un raport, să mergi cu copilul în parc, ai mâncat ceva bogat în calorii, ți-ai permis să te odihnești în loc să faci ceva util. Toate acestea te fac să te simți vinovată și regreți ceea ce s-a întâmplat. Te critici și te cerți la nesfârșit.

Ești o persoană obișnuită, ceea ce înseamnă că poți obosi, poți arăta slăbiciune. Nu te învinovăți pentru că ești slabă, doar acceptă-te și admite că ești așa. NU există oameni ideali care fac totul în timp. Acesta este un mit pe care cineva ți l-a insuflat sau l-ai inventat singură și l-ai luat drept adevăr.

4. Nu permite să fii manipulată

Un coleg, care încearcă să-ți transfere responsabilitățile sale, o prietenă care te acuză de lipsă de atenție – aceștia sunt oameni care vor să primească ceva de la tine: un serviciu, grijă, atenție și timp. Învață să recunoști adevăratele motive ale oamenilor și apreciază-te.

Nu trebuie să te simți vinovată că nu ai timp pentru prietenă și că ai alte lucruri de făcut, nu trebuie să faci treaba în locul cuiva, chiar dacă ești mai inteligentă și mai bună. Învață să-ți definești granițele personale și să spui ”nu” când vrei cu adevărat asta.

Folosește regula principală a vieții: nu datorezi nimănui nimic, doar ție. Pune-ți întotdeauna interesele pe primul loc, pentru că te ai doar pe tine. Mai întâi tu, apoi restul lumii. Aceasta este o atitudine sănătoasă care te poate ajuta să scapi de vinovăția inutilă.