Iată cât de importantă este influența tatălui asupra copilului.

Rolul tatălui în dezvoltarea copilului este greu de supraestimat.

Este dovedit faptul că în familiile complete, copiii se adaptează mai ușor în societate și leagă mai ușor prietenii. Însă această legătură funcționează numai în cazul în care copilul are o relație de încredere cu tatăl, iar părintele este implicat activ în viața lui.

În familiile cu tată, copiii mai rar abandonează școala, încalcă legea, suferă de probleme psihologice, ajung în grupuri de proastă influență, intră în relații nesănătoase. În schimb, mai des obțin un loc de muncă bun.

Avantajele de mai sus sunt posibile numai în cazul prezenței active a tatălui, atunci când părintele petrece un timp minim cu copilul său. Mai mult, acest timp trebuie să fie de înaltă calitate. Așezați împreună în fața televizorului – nu se ia în considerație.

Prima experiență a relațiilor, copilul, de asemenea, o primește în familie.

Dacă vorbim despre fetiță, datorită tatălui, viitoarea femeie își dezvoltă sentimentul că este inteligentă, talentată, frumoasă, iubită, uimitoare. Acest lucru este posibil numai în cazul în care tatăl este mândru că are o fiică.

Dacă tata nu este gata să accepte această esența feminină, dacă și-a dorit mai mult un băiat, dacă a fost dezamăgit și a demonstrat acest lucru, dacă și-a devalorizat sau agresat fiica, atunci nu există nicio modalitate de a umple acest gol. Și deja la vârsta adultă, aceste probleme se vor face simțite.

În cazul băiatului, aici în prim plan iese identitatea masculină. Fiul fie vrea să fie ca tatăl său, fie nu vrea să aibă nicio legătură cu el. Fie este mândru de el (și, prin urmare, de sine), fie îi este rușine că nu justifică speranțele tatălui. Pentru băiat este important ca părintele să-i aprobe realizările.

 

Într-o relație normală, fiul vrea mai întâi să fie ca tatăl său. Apoi observă că îl depășește în ceva. Și, în sfârșit, ajunge să conștientizeze că este un copil demn de tatăl său.

Modul în care tatăl s-a comportat în familie, cum și-a tratat soția și copiii, după ce valori și credințe s-a ghidat, cum a acționat în situații critice – toate acestea devin ghidul de bază al băiatului. Va dori să fie la fel? Sau va prefera să fie opusul tatălui său?

De la mamă, copilul primește iubire necondiționată. Mama îl îngrijește, hrănește, calmează, protejează. Tatăl, pe de altă parte, întruchipează protecția, dar în același timp îl încurajează să-și asume riscuri, cere rezultate, îi evaluează realizările și eșecurile, îi educă voința.

Dacă în timpul unei plimbări, mama protejează copilul de orice, atunci cu tata el poate alerga prin bălți, după porumbei și mânca înghețată. Desigur, în aceste activități există și mici riscuri, dar ele extind limitele obișnuite, încurajează experimentele.

Influența tatălui asupra copiilor este foarte mare, încă din primii ani de viață. Deși se pare că un copil mic este mult mai atașat de mama și tata nu-i lipsește deloc, în realitate nu este așa. Pe măsură ce crește, relația bună cu tata iese în prim-plan. De aceea, tata trebuie să fie prezent mereu în procesul educațional.