„Nu credeam că voi îmbătrâni atât de repede”: 12 semne ale bătrâneții

Cum înțelegi că deja a venit bătrânețea? Unde este limita între maturitate și bătrânețe? O cititoare ne împărtășește observațiile ei. Poate că atitudinea ei înțeleaptă față de schimbări va ajuta pe cineva să se accepte în această nouă etapă a vieții.

12 lucruri neașteptate pe care mi le-a adus vârsta:

1. Nu mă așteptam ca în mijlocul unei fraze să uit despre ce vorbesc. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă prea des, dar la început am fost foarte confuză. Învăț să glumesc în astfel de situații și îi spun interlocutorului sincer că am uitat.

2. Sunt surprinsă cât de dificil este să te îmbraci. În tinerețe, cumva nu te gândești că în timp corpul nu va mai accepta cu ușurință poziția pe care o dorești. La bătrânețe trebuie să înveți să te miști diferit.

3. Nu conștientizam că echilibrul va fi atât de important. În copilărie alergăm, cădem și cu genunchii răniți suntem gata să alergăm din nou. Odată cu vârsta, oasele devin fragile și o cădere nereușită poate duce la un dezastru.

4. Nu credeam că acum conversațiile mele vor începe cu o discuție despre boli.  Atunci când mă întâlnesc cu o prietenă, prima jumătate de oră discutăm cu entuziasm despre ceea ce ne doare.

5. Nu mi-am imaginat vreodată că oamenii vor vorbi cu mine de parcă aș fi un copil. Aceasta este o experiență destul de neplăcută.

6. Sunt surprinsă că organizarea celor mai simple treburi îmi ia tot mai multă energie. Din păcate, soluția unor probleme casnice simple și complexe necesită forță, iar de-a lungul anilor – tot mai multă.

7. Nu mă așteptam că multe subiecte vor înceta să mă preocupe. Îmi pasă de sănătate. Cei dragi, desigur, îmi ocupă gândurile. Dar praful sau perdelele murdare – înainte, m-ar fi enervat, iar acum sunt calmă. Când voi putea, atunci le voi spăla.

8. Sunt surprinsă că acum nu mă mai indispun dacă se sparge ceva prin casă. Am devenit mult mai tolerantă dacă se sparge vreun obiect.

9. Nu credeam că voi fi mai preocupată de calitatea vieții decât de durata ei. Poate că este ceva personal, iar la alții e diferit.

10. Nu credeam că voi înceta să încerc să corectez soarta altor oameni. La bătrânețe nu mai ai timp pentru acest lucru. Și de-a lungul anilor mi-am dat seama că viața se schimbă constant. Acum încerc doar să le ofer dragostea mea, dar să nu intervin.

11. Nu conștientizam că, odată cu vârsta, voi fi mai puțin îngrijorată atunci când lucrurile merg prost. Așa e mai ușor. Când văd la știri povești despre tragedii, mă preocupă, desigur. Pot plânge. Dacă oamenii apropiați au probleme, voi încerca să-i ajut pe cât posibil. Însă, de-a lungul anilor, privești evenimentele lumii și destinele oamenilor diferit – înțelegi că există bucurii, tristeți și momente diferite. Nu tot ceea ce se întâmplă mă satisface, dar din anumite motive, acum îmi provoacă mai puține emoții.

12. Pur și simplu nu așteptam că voi îmbătrâni! Știți … În urmă cu mulți ani, am venit în vizită la mama și brusc am observat că ea a îmbătrânit – avea multe riduri pe față, părul gri. M-am întristat. Dar de ce atunci nu m-am gândit că mi se va întâmpla același lucru?!

Acestea sunt observațiile mele personale și nu reflectă experiența fiecăruia. Îmbătrânirea provoacă sentimente mixte – sunt sigură că nu numai mie.