Letargia și ineficiența – consecințe ale conflictelor interne nerezolvate.

Conflictele interne nerezolvate duc la diverse tulburări, pe care le vom examina astăzi.

Indecizia generală – se referă atât la lucruri mici, cât și la decizii importante în viața omului (să facă un pas important în carieră, să aleagă între o femeie și alta, să divorțeze, să se mute, să își schimbe locul de reședință). Într-o astfel de situație, luarea unei decizii îi provoacă panică și anxietate. Acest lucru duce la incapacitatea generală de a lua decizii în viață, la lipsa obiectivelor.

Ineficiența acțiunilor – este o consecință a incapacității de a-și folosi energia din cauza dualității motivelor. Acest lucru distruge omul. Prin urmare, o caracteristică importantă a nevroticului este – încetinirea. Omul cheltuie o cantitate mare de energie. El lucrează cu o tensiune interioară imensă, se epuizează rapid și simte nevoia de odihnă lungă.

Letargia – oamenii cu acest simptom adesea se învinovățesc că sunt leneși. Dar mai degrabă, aici există ostilitate față de eforturile de orice fel. Letargia nevrotică este paralizia inițiativei și acțiunii. Aceasta este o consecință a înstrăinării de sine. Omul devine indiferent, deși periodic apar atacuri de activitate febrilă. Letargia generală se extinde nu numai la acțiuni, ci și la sentimente.

O consecință importantă a acestor tulburări este risipa de energie – rezultatul încercării de a rezolva conflictele interne prin metode ocolitoare. Cum se întâmplă asta? Există două opțiuni:

1. Energia se cheltuie pentru a realiza două sau mai multe obiective incompatibile.

De exemplu, femeia crede că poate reuși totul. Ea încearcă să fie soție bună, bucătăreasă, gospodină excelentă, mamă ideală, activistă politică și socială, și în același timp să arate bine și să lucreze activ asupra ei.

Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, ea este furioasă pe sine, simte furie care o blochează.

2. Energia se cheltuie pentru suprimarea unei părți din conflict.

De exemplu, suprimăm fie dorința de a vorbi, fie dorința de a fi pe plac.

Conflictele nevrotice nerezolvate duc nu numai la pierderea energiei, ci și la ambiguitatea principiilor morale, sentimentelor, atitudinilor, comportamentului în relațiile cu ceilalți oameni. Omul își pierde integritatea. Consecința acestui lucru este scăderea sincerității și creșterea egocentrismului, ceea ce face ca nevroticul să-i folosească pe alții ca obiecte pentru a-și satisface nevoile.

Ce poți face cu toate acestea?

Explorează și conștientizează-ți sentimentele, senzațiile, valorile. Lucrează la rezolvarea conflictelor interne. Pentru un rezultat mai eficient – cere ajutorul unui psihoterapeut.