Relatii

8 fraze distructive care fac copilul să-și piardă încrederea în sine.

Copiii sunt mult mai susceptibili la cuvintele obișnuite decât noi, adulții. Și uneori, frazele rostite greșit pot genera în sufletul copilului nu doar îndoială, mâhnire sau supărare. Din cauza lor, copilul își poate pierde încrederea în sine, iar acesta este calea directă de a crește o persoană ratată.

Iată ce fraze nu trebuie să utilizezi în vorbire atunci când îți educi copilul:

1.”La vârsta ta știam să fac asta.”

Nu merită să pui accent pe excelența ta, să subliniezi că ai învățat mai devreme decât el să citești sau să înoți. Tu și copilul tău – nu sunteți rivali. Pentru el, ești un model. Copilul înțelege că ești mai puternic și mai capabil, pentru că ești adult. El vrea să te imite, să devină „ca mama” sau „ca tata”.

Înlocuiește fraza cu: ”Știi, și eu am căzut de multe ori când învățam să patinez. Chiar credeam că nu voi învăța niciodată sa fac asta. Dar voiam să joc hochei, de aceea am decis să fac asta în fiecare zi.”

2. ”Nu lua jucăria la grădiniță, o vei pierde acolo.”

Copiii sunt literalmente programați să îndeplinească așteptările părinților. Spune-i unui copil care merge încrezător pe bicicletă: ”Atenție, să nu cazi!” – și în curând vei vedea cum a căzut. Dar dacă îi spui: ”Mi-e teamă că vei cădea” – rezultatul va fi diferit.

Înlocuiește fraza cu:Îți propun să lași jucăria în mașină – mi-e teamă că la grădiniță se poate pierde. Ce crezi despre asta?”

3. ”Trebuie să fii fericit!”

Chiar și cel mai fericit copil poate experimenta din când în când sentimente ambivalente. Copiii (ca și adulții) sunt capabili să iubească și să urască în același timp. Dar mulți dintre noi am fost învățați încă din copilărie să considerăm tristețea, supărarea, invidia, furia și alte emoții „negative” – ca fiind rele și greșite.

Înlocuiește fraza cu: ”Văd că ești și fericit, și nu prea. Se pare că vrei să mergi cu mine, dar în același timp ți-ai dori să rămâi acasă.”

4. ”Nu ai abilități pentru asta.”

Părinții adesea nu se gândesc la consecințele negative ale unor astfel de comentarii. Complexul de inferioritate, stima de sine scăzută, anxietatea și lipsa dorinței de a obține succes – vin din copilărie. Psihologii îndeamnă neobosit părinții să renunțe la comentariile evaluative la adresa copilului și să folosească orice ocazie pentru a-i consolida încrederea în sine. Cu toate acestea, ei continuă să se concentreze pe deficiențele și părțile slabe ale copilului.

5. ”Vei crește, vei afla.”

Nu este întotdeauna ușor de satisfăcut curiozitatea copilului. Uneori trebuie să recunoști: nu copilul este prea mic pentru a înțelege, ci tu, ca adult, nu cunoști răspunsul la întrebare sau nu găsești cuvintele potrivite.

Dacă nu cunoști răspunsul la întrebare, spune-i copilului sincer despre asta. Promite-i că împreună veți găsi răspunsul în cărți sau pe Internet și neapărat respectă promisiunea.

6. ”Mă înnebunești!”

Spunându-i acest lucru, îți admiți propria neputință și incompetență și pui responsabilitatea pentru starea ta asupra copilului. Astfel el poate decide că te controlează și este capabil să-ți schimbe starea de spirit. Merită să-l împingi la astfel de experimente?

Mai bine înlocuiește fraza cu: ”Am avut o zi grea, trebuie să mă odihnesc. Te poți juca în liniște în camera ta? Mai târziu ne vom juca împreună.”

7. ”Ești surd?”

Sarcasmul, spre deosebire de umor, ca tehnică educațională este foarte periculos – în primul rând pentru că distruge relațiile bune, creează o barieră a neînțelegerii. Copilul s-ar putea să nu pară jignit, dar acest lucru nu înseamnă că remarca ta înțepătoare nu l-a rănit. Copiii tind să ia în serios sensul cuvintelor spuse.

Sarcasmul, batjocura acționează nu mai puțin destructiv decât alte tipuri de agresiune, prin urmare, pentru a nu distruge psihicul copilului, ar fi mai bine să nu vorbești în acest mod cu el.

8. ”M-am săturat de tine.”

Această frază sună dur și umilește copilul. Însă copiii uneori într-adevăr ne provoacă și emoțiile noastre scapă de sub control. Furia ne umple întreaga ființă, ne devorează. Putem învăța să nu ne pierdem pe noi înșine – dacă învățăm să ne recunoaștem sentimentele. „Sunt supărată”, „Sunt teribil de supărată” – astfel ne recâștigăm pe noi înșine și avem șansa de a evita distrugerile.

Înlocuiește fraza cu: „M-am supărat foarte tare când am văzut cum îți lovești fratele mai mic. Sunt furioasă când văd că cei puternici îi ofensează pe cei slabi!”

Exit mobile version