Relatii

Cum sprijini pe cineva care se simte rău: 4 reguli importante

Oamenii noștri dragi din când în când se pot simți triști, singuri, speriați, supărați. În astfel de momente, este foarte important să le oferim sprijinul emoțional necesar, fără a le agrava starea. 

Să vorbești cu alții despre ceea ce se întâmplă în sufletul tău – este un element necesar al igienei mintale. Iar obiceiul de a păstra totul în interior – este calea directă către nevroză și boli psihosomatice – spun experții. Dar, din păcate, mulți se tem să aibă încredere în cineva, fie, dimpotrivă, sunt prea sinceri în momentul, locul și cu oamenii nepotriviți.

Ce poți face pentru a deveni persoana cu care oamenii dragi vot fi deschiși întotdeauna?

1. UTILIZEAZĂ ASCULTAREA ACTIVĂ

Ascultă cu atenție interlocutorul în timp ce vorbește. Nu te distrage, gândindu-te la problemele și treburile tale, nu aștepta finalizarea replicii, pentru a vorbi despre tine. Ascultă și gândește-te la ceea ce spune omul din fața ta.

2. NU ÎNTRERUPE INTERLOCUTORUL

Interlocutorul, periodic poate rămâne tăcut, se poate gândi, poate alege cuvintele adecvate, poate vorbi tare și repede sau, invers, încet și rar. Nu-l deranja, lăsă-l să-și împărtășească durerea așa cum reușește.

3. NU OFERI SFATURI

Sarcina ta este de a-i împărtăși starea emoțională, transmițându-i că vezi cât de rău se simte, că îi înțelegi sentimentele. Nu reacționa la povestea lui despre probleme, spunându-i ceva de genul: ”Ți s-a îmbolnăvit copilul – mergi la farmacie, ți s-a defectat computerul – repară-l.” etc. Interlocutorul știe ce să facă, el nu are nevoie de sfaturi. El doar vrea să fie ascultat și înțeles.

4. NU EVALUA

Când asculți interlocutorul, nu încerca să afli ce a fost corect sau greșit în situația creeată, ce este bine și ce este rău, unde este alb și unde este negru. Încearcă să accepți ceea ce auzi fără să le evaluezi. Fii neutru, concentrează-te pe emoțiile interlocutorului, încearcă să le simți, nu să cauți motivele care le-a provocat.

Dacă urmezi aceste reguli, la sfârșitul conversației fără să vrei vei spune:„ Te înțeleg.”

Iar dacă tu însăți ai nevoie de un astfel de sprijin emoțional, poți să-i ceri asta direct persoanei iubite. Puneți-vă de acord că veți respecta aceste 4 reguli și vă veți deschide unul altuia. Această conversație va fi atât de utilă și de vindecătoare, încât poate fi echivalată cu o sesiune completă de psihoterapie.

Exit mobile version