Relatii

Cum înțelegi că ai de-a face cu un manipulator emoțional: 6 semne

Manipulatorii emoționali imită perfect oamenii obișnuiți: aceștia sunt printre cunoscuții, prietenii și chiar apropiații noștri. Și dacă unii recurg la manipulare doar ocazional și adesea inconștient, alții stăpânesc arta de a obține tot ce își doresc de la cei din jur.

Cum înțelegi că ai ajuns în capcana unui astfel de om?

1. Simți mereu vină

Sensul oricărei relații este acela de a inspira încredere unul în celălalt, de a sprijini și a oferi ajutorul într-o situație dificilă. Cu toate acestea, dacă după ce ai comunicat cu o persoană, te simți mereu vinovat(ă), nu există niciun dubiu: ai de-a face cu un manipulator care te folosește în propriile scopuri.

2. Ți se impune ajutorul. 

Manipulatorii emoționali iau adesea forma interlocutorilor simpatici, întotdeauna dispuși să te asculte și să-ți ofere ajutor. Totuși – destăinuindu-te unui astfel de om, îți arăți părțile vulnerabile. În viitor, el poate folosi aceste informații împotriva ta.

Adesea compasiunea este doar o scuză pentru a-ți atribui sarcini care sunt importante pentru el. Prestându-ți un serviciu care nu i-a luat prea mult timp sau forțe, el imediat îți cere ajutor cu adevărat serios – iar dacă refuzi, îți va spune direct că ești un prieten nesigur, fără inimă.

3. Nu vă puteți pune de acord.

Manipulatorii tot timpul schimbă regulile jocului. Tactica preferată este de a schimba regulile cu privire la ceva cu care se pare că v-ați înțeles, iar ei pretind că nu au fost de acord cu așa ceva.

În plus, aceștia sunt adevărați experți în a vedea lumea doar din punctul lor de vedere. Un astfel de om te poate insulta într-o conversație, dar va pretinde că tu l-ai insultat primul. Poate săvârși o faptă care te rănește și va pretinde că tu l-ai provocat. Manipulatorul emoțional nu te respectă, ceea ce înseamnă că va spune orice minciună pentru a demonstra că are dreptate.

4. Joacă un joc obscur

Cei care încearcă să te controleze, sunt nevoiți să ascundă trucurile lor manipulatoare. De aceea, le place să-i implice pe alții în jocul lor: de exemplu, îți va povesti declarațiile dure ale altor oameni (care nu au existat cu adevărat) sau, dimpotrivă, va răspândi zvonuri despre tine pe la spate.

5. Ești obligat(ă) să-i reproduci emoțiile 

Manipulatorii emoționali sunt de obicei fixați pe ei înșiși: dacă se simt rău, toți cei din jur ar trebui să plângă, au succes – cei din jur trebuie să sară în sus de bucurie alături de ei.

A-i face pe ceilalți să le reproducă emoțiile este o parte din confortul lor, fiind obișnuiți să-i perceapă pe ceilalți ca un mijloc de auto-afirmare. Dacă trebuie să corespunzi constant stării de spirit a altcuiva, acesta este un simptom alarmant.

6. Aveți un „echilibru emoțional negativ” în comunicare

În comerțul internațional, ”echilibru negativ” este situația în care statul cumpără din alte țări mai mult decât vinde.

În cazul unei comunicări inegale, echilibrul emoțional întotdeauna va fi în defavoarea ta: orice activitate comună va duce la câștigul lui și la înfrângerea ta. Acesta este un semn sigur că în comunicare nu există sentimentul că ambii câștigă. Deci, această relație s-a epuizat.

Exit mobile version