Ce sunt mitocondriile și de ce este atât de important să avem grijă de ele.

Este cunoscut faptul că în corpul nostru trăiesc mii de microorganisme care alcătuiesc ecosistemul intern. Dar puțini știu că acum miliarde de ani, celulele noastre s-au înrudit cu unele microorganisme și au fuzionat împreună. Așa au apărut mitocondriile – organitele responsabile de producerea energiei.  Adesea mai sunt numite „uzinele electrice ale celulei” – fără mitocondrii, celula nu poate exista.

Lee Nou în cartea „Mitocondria egoistă” scrie că, datorită originii atât de interesante, aceste organite au propriul ADN, diferit de ADN-ul celulei. Nu este surprinzător, doar cândva au fost organisme separate.

Este interesant faptul că ADN-ul mitocondrial se transmite doar pe linia maternă. Cu cât există mai multe mitocondrii într-o celulă, cu atât aceasta este mai activă și mai sănătoasă, iar situația opusă duce la slăbirea și îmbolnăvirea celulei. 

Majoritatea mitocondriilor se află în celulele mușchilor, ficatului, creierului și țesutului adipos brun. Sarcina acestor organite include oxidarea grăsimilor, care eliberează energia necesară celulelor.

Joseph Mercola, în cartea sa ”Dieta ketogenică” scrie că, de regulă, creșterea în greutate și problema de a scăpa de ea, merg mână în mână cu „statutul mitocondrial slab” – cu alte cuvinte, cu lipsa mitocondriilor și a activității lor scăzute.

Merită să adăugăm că de mitocondrii depinde nu numai greutatea noastră,  ci și cât de repede îmbătrânim și cât trăim. Mai simplu spus, experții recomandă să nu subestimăm sănătatea mitocondrială.

Mitocondriile sunt în proces continuu de divizare sau unificare. Depinde câți nutrienți care trebuie eliminați, intră în celulă. Dacă sunt consumați mai mult decât se cheltuie, atunci mitocondriile vor trece în starea de divizare, iar dacă celula este flămândă – se vor uni înapoi. Datorită acestui proces se menține așa-numita homeostază – echilibrul în care celula este într-o stare optimă.

Multe studii arată că stresul oxidativ excesiv, procesele inflamatorii cronice, excesul de zahăr și carbohidrații, precum și lipsa grăsimilor sănătoase reduc numărul de mitocondrii și eficacitatea acestora.

Mai mulți experți sunt siguri că tocmai problemele legate de mitocondrii sunt cele care provoacă multe boli – diabet, tulburări depresive, boala Alzhelimer și chiar cancer.

Ultimele date arată că grăsimile utile de înaltă calitate, au un efect pozitiv asupra sănătății mitocondriilor și a întregului organism. Vorbim despre grăsimi naturale, nu cele care se utilizează frecvent în industria alimentară.

Pentru a consolida mitocondriile, este necesar de exclus din dietă toate tipurile de zahăr adăugat și carbohidrații simpli, nu exagerați cu fructele. Alegeți legume fără amidon, pește de înaltă calitate, carne și gătiți mâncarea folosind uleiuri bune.

Somnul de calitate și regimul măsurat al zilei sunt, de asemenea, sunt importante, precum și activitatea fizică – mersul, alergarea, înotul, etc. Și stresul – cu cât este mai puțin în viața noastră, cu atât este mai mare capacitatea mitocondriilor de a ne menține corpul sănătos, iar dispoziția – bună.