5 moduri eficiente de a vă salva căsătoria și a îmbunătăți relația.

Căsătoria mea după 25 de ani se destrăma. Mai degrabă, formal părea că există, dar în realitate nu mai exista. Începusem deja să mă gândesc să-mi schimb partenerul, dar mi-am dat seama că nu voi reuși. Pentru că motivul se ascunde în mine: în temerile, așteptările și incapacitatea mea de a crea siguranță emoțională.

Și atunci am decis să întorc relația romantică în familie. Am depus multe eforturi, uneori neglijându-mi interesele, potolindu-mi emoționalitatea și creând un spațiu de încredere.

Cu ce am început?

1. Cu îmbrățișările. Îmi întâlneam soțul de la serviciu și îl îmbrățișam. Astfel am început să ne obișnuim unul cu celălalt. Apoi i-am propus să ne îmbrățișăm și dimineața, am creat un un fel de ritual matinal. Două săptămâni mai târziu, soțul meu nu mai putea trăi fără o îmbrățișare. Psihologii spun că îmbrățișările produc oxitocină, hormonul bucuriei.

2. L-am rugat pe soțul meu să-mi facă lucruri plăcute și romantice. Și ca să nu ghicesc, l-am rugat să-mi scrie un ghid cum ar vrea să am grijă de el. Domnul nu prea a înțeles sarcina și a scris lista sa de dorințe. Aici trebuie să indicați și termenii pentru că ați putea uita. Vă spun sincer că nu a fost ușor. Încă îmi aștept biletul de dragoste.

3. Am învățat să laud. 

A fost extrem de dificil, deoarece în familia mea nu se obișnuia să ne oferim laude unul altuia. Soțul meu întotdeauna se supăra că îl lăudam foarte rar.

Creează o listă cu ceea ce-ți place la partenerul tău ( pot fi trăsăturile fizice, de caracter sau comportament). Apoi lauda va deveni un obicei și va fi mult mai ușor să o dăruiești. Dacă vei observa mai mult calitățile pozitive, în timp, va fi mai ușor să treci cu vederea trăsăturile negative. Dar cel mai important – încetează să-l critici.

4. Creați o listă de distracții.

Distracțiile consolidează conexiunea emoțională. Pot fi jocuri, activitate fizică, s*x, glume, dansuri, masaj, duș împreună – toate sunt grozave. Fiecare face propria sa listă, apoi combinați-le.

5. Scapă complet de reproșuri, critici, acuzații.

Este foarte dificil, mai ales la început, când există multă negativitate acumulată. Poți începe cu trei mulțumiri. Apoi, în termen de treizeci de zile puteți aduce relația la zero negativitate. Dacă apare nemulțumirea, este mai bine să ceri ceea ce dorești, decât să ataci.

Cel mai uimitor lucru este că o dată cu îmbunătățirea relației, am observat că și eu mă schimb. Și îmi plac aceste schimbări.