”Soția mea crede că banii mei sunt… ai noștri, iar banii ei sunt ai ei.”

Recent am auzit plângerile unui bărbat tânăr: locuiește împreună cu soția sa și tot ce câștigă cheltuie pentru necesitățile familiei, iar ea își cheltuie salariul pe haine și produse cosmetice. A planificat să facă reparație în apartament, iar ea a refuzat să investească bani. Pe motiv că apartamentul este înregistrat pe numele lui, ea nu are nicio cotă acolo, nu este înregistrată.

Pe de o parte, îi înțeleg soția. Iubirea este iubire, iar banii și obligațiile de proprietate – sunt separate. Ea gătește, face curat în acest apartament – este suficient. Dar să investească bani (deloc puțini) în reparație, fără a avea dreptul la această locuință, nu este obligată. Altceva ar fi dacă și produsele, și hainele i le-ar cumpăra soțul, iar ea și-ar cheltui banii pe distracții, SPA și alte plăceri.

Acum aceștia doi sunt părinți tineri, ea este în concediu de maternitate, de aceea toată povara financiară este pe umerii bărbatului. Înainte de sarcină, au fost în prag de divorț, chiar au trăit separat câteva luni. Ea rămăsese cu un inel de logodnă scump și toate cadourile lui (numeroase, adunate în câțiva ani), inclusiv o mașină nouă.

Opinia mea este că cheltuielile familiare trebuie împărțite în mod egal – mâncarea, anumite tratamente și alte cheltuieli. Și în cazul reparațiilor de asemenea – acum ei au înregistrat copilul în apartament, respectiv, în caz de divorț, locuința îi va aparține ei, iar bărbatul …își va găsi altceva.

Ce părere aveți despre bugetul separat?