Iată de ce oamenii buni ajung ușor în capcana celor toxici.

Știți care sunt diferențele principale dintre oamenii toxici și cei buni?

1. Omul toxic are întotdeauna dreptate – toată lumea este vinovată, el niciodată. Nu se îndoiește niciodată de sine și chiar dacă greșește 100% va insista pe opinia sa.

2. Omul toxic întotdeauna are dispoziție proastă – totul este rău și, respectiv toți sunt vinovați – guvernul, genetica, vremea, tirania din Africa de Vest, SARS și colegul de lucru.

3. „Drama, dramă, dramă!” – literalmente dramatizează totul. Pe lângă drama excesivă se mai adaugă și hiperbolismul – orice fleac este mărit la dimensiunea universului. Poți la nesfârșit să calmezi și să asculți o astfel de persoană sau exact până când brusc îi va spune interlocutorului că este vina lui. Da, asta se întâmplă de multe ori!

Iar oamenii obișnuiți – responsabili, buni, de succes (cel puțin în ceva) – sunt caracterizați de un singur semn.

Când se confruntă cu omul toxic, fac exact următoarele: Inventează o scuză pentru acțiunile sale. Se întâmplă pentru că agresivitatea pasivă și furia mereu te iau prin surprindere.

Vrei să spui: “Nu, el nu este așa. Probabil că are o zi grea – a fost concediat, i s-a frânt inima, a murit cineva … Ei bine, există un motiv”

Și iată omul bun, caută o abordare față de omul toxic – stabilește comunicarea, îl calmează, face un pas în întâmpinarea comunicării toxice.

Dar nu există motive și scuze pentru un astfel de comportament. Bernard Shaw spunea: „Dacă ai spus ceva fără să te gândești, înseamnă că ai spus ceea ce credeai.”

Exact asta se întâmplă. Persoanele toxice se comportă astfel pentru că li se permite, pentru că agresivitatea și mânia cultivată cu atenție în interiorul lor – are o cale de ieșire.

Și, de asemenea, pentru că ei cred că au întotdeauna dreptate.

Sfatul meu este să te distanțezi și să nu găsești scuze pentru acțiunile urâte ale altor oameni. Te poți controla, nu? Deci, și ei pot face asta.

Văzând că nu joci după regulile lui, colegul toxic / iubita / vecinul va renunța instantaneu. Pentru că alături de tine se plictisește, este trist și nu are ce ”mânca”. Nimeni nu împărtășește energia cu el.