10 sfaturi înțelepte pentru cei de 30 de ani, de la oamenii de peste 40 de ani.

Nu sunt un fan înrăit al scriitorului Mark Manson, dar aceste sfaturi nu au fost inventate de el, ci de cititorii săi. Toate sunt utile. Citiți, s-ar putea să vă ajute într-o zi.

La câteva săptămâni după ce a împlinit 30 de ani, scriitorul și antreprenorul Mark Manson a apelat la cititorii blogului său care au peste 37 de ani, cu solicitarea de a împărtăși experiențele pe care le-au acumulat până la această vârstă.

Peste 600 de persoane au răspuns cererii, dintre care multe au trimis răspunsuri detaliate pe câteva foi. Analizându-le, Mark a descoperit că unele sfaturi din când în când se repetă și într-o formă sau alta există de sute de ori. Aparent, aceste câteva gânduri descriu cel mai exact ceea ce se întâmplă cu omul care a ajuns la al patrulea deceniu de viață.  ⠀

Mai jos sunt 10 cele mai frecvente sfaturi din 600 de scrisori pe care le-a primit Mark, sub formă de citate.

1. Începeți să economisiți pentru bătrânețe acum, fără întârziere.

2. Începeți să aveți grijă de sănătatea voastră acum, fără întârziere.

3. Nu comunicați cu persoanele care vă tratează prost.

4. Tratații-i bine pe cei care nu vă sunt indiferenți. 

5. Concentrați-vă pe ceea ce vă face cu adevărat bine.

6. Nu vă temeți să vă asumați riscuri, încă vă puteți schimba.

7. Trebuie să creșteți și să vă dezvoltați în continuare.

8. Nimeni nu înțelege ce face. Obișnuiți-vă cu asta.

9. Investiți în familia voastră – merită.

10. Fiți buni cu voi înșivă, respectați-vă. 

Personal, am ajuns la aceste gânduri înțelepte exact la 35 de ani. M-am trezit într-o zi cu înțelegerea clară că totul este contra cronometru și a venit momentul să schimb ceva.

Mi-e teamă de extreme, așa că încerc să previn minimalismul complet sau izolarea în viața mea, permițându-mi ocazional excesele și ieșirile în restaurante „scumpe”, dar în general am înțeles că și aceste lucruri sunt lipsite de sens.

Te întrebi vreodată ce te așteaptă în următorul deceniu de viață sau atât timp cât ești tânăr nu-ți pui astfel de întrebări?