Vârsta incertitudinii: Iată de ce este extrem de important să-ți lauzi copilul adolescent.

În adolescență, copiii se confruntă cu o criză a încrederii în sine. Pentru ei lumea brusc devine complicată, au multe întrebări la care nu găsesc răspunsuri.

Legătura cu părinții slăbește, adolescentul intră în lumea adulților. Iar aici, bărbații și femeile adulte au mai mult succes decât el. Și atunci stima de sine a copilului se reduce.

Copiii ar putea face mai ușor față crizei pubertății, dacă de la început cresc într-un mediu sănătos. Ce înseamnă asta? Nevoile lor sunt recunoscute, nu sunt ignorate. Sentimentele lor sunt acceptate, nu depreciate. Cu alte cuvinte, copilul vede că este important, ascultat.

Să fii un părinte conștient, nu înseamnă să-i îndeplinești toate poftele. Ci să-i arăți empatie și să-l ajuți să se orienteze în ceea ce se întâmplă. Dorința și capacitatea adulților de a vedea ce se întâmplă în sufletul copilului – este foarte importantă pentru stima de sine.

Problema stimei de sine scăzute – este lipsa încrederii în sine, în capacitatea de a realiza ceva. De aceea, este atât de important să lăudăm copiii: să întâmpinăm primii pași cu îmbrățișări, să ne bucurăm chiar și de cele mai mici realizări. Astfel, încrederea „eu pot, încercarea nu este înfricoșătoare” este pusă inconștient în copil.

Dacă vezi că fiul sau fiica sunt timizi și se îndoiesc de propriile abilități, reamintește-le de talentele și victoriile lor. Îi este teamă să vorbească în public? Amintește-i ce frumos recita poeziile la sărbătorile de familie. Nu poate lega prietenii cu colegii de clasă din noua școală? Amintește-i cât de repede și-a făcut prieteni la tabăra de vară. Acest lucru va extinde auto-percepția copilului, îi va consolida încrederea că, de fapt, știe totul – doar că a uitat puțin.

Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui adolescent – sunt așteptările nejustificate ale părinților. Multe mame și tați din dragoste mare își doresc ca fiul/fiica lor să fie cea mai bună. Și sunt foarte supărați când copilului nu-i reușește ceva.

Și atunci situația se repetă din nou: stima de sine șubredă nu-i permite să facă niciun pas, părinții sunt supărați, tânărul simte că nu le-a îndeplinit așteptările, stima de sine scade și mai mult. Dar căderea poate fi oprită. Încearcă să nu-i faci copilului observații cel puțin câteva săptămâni. Este dificil, extrem de dificil, dar rezultatul merită.

Concentrează-te asupra lucrurilor bune, laudă-l cât mai mult. Sunt suficiente două săptămâni pentru ca adolescentului să-i apară poziția „eu pot”. 

Adolescența – este perioada activă de cunoaștere a lumii. Necunoscutul îl sperie, în loc de „Eu pot„ el se întreabă: ”Oare pot? și „Ce pot?”. Este o perioadă foarte emoționantă și este important ca alături de adolescent să fie un mentor adult, o persoană care îl va ajuta să se orienteze.

Căutați împreună direcții interesante, permite-i să încerce în diferite domenii, „să guste” diferite profesii. Oferă-i sarcini pentru a câștiga bani: să culeagă texte, să fie curier etc. Stima de sine – este lipsa fricii de acțiune, deci învață-ți adolescentul să acționeze.