Cum înveți să reacționezi calm la orice: metoda yoghinilor

Potrivit lui Sri Prakash Ji, președintele Centrului Culturii Indiene, la probleme trebuie să reacționăm doar calm și pozitiv. Și această atitudine față de viață poate fi învățată.

– Cum ne putem schimba modul de gândire? 

În primul rând, de fiecare dată când vă apar gânduri negative, încercați să gândiți pozitiv. În al doilea rând, încercați să meditați cel puțin 10-20 de minute dimineața și seara. Meditația vă va oferi o atitudine pozitivă, energie pentru acțiuni suplimentare și vă poate sugera calea de rezolvare a problemei. În al treilea rând, trebuie să încetați să vă puneți problemele mai presus de orice, să învățați să nu vă concentrați doar pe voi.

– Agresiunea sau anxietatea ca răspuns la un eveniment – este o reacție spontană, inconștientă. Yoga și alte practici ne pot ajuta să înțelegem esența problemelor?

– Desigur: yoga ca filosofie de viață poate oferi răspunsuri la multe întrebări. Știți de ce indienii zâmbesc mereu, deși mulți dintre ei sunt săraci? De ce nu se plâng că au o soartă grea?

Încă din copilărie, ei știu că tot ceea ce li se întâmplă – este viața, soarta, karma lor. Și le poți schimba doar schimbându-ți cursul gândurilor. Orice gând – atât negativ, cât și pozitiv – intră în lumea subtilă și devine parte a viitorului destin. La fel se întâmplă cu acțiunile și cuvintele. Interesant este că gândirea negativă nu produce același desen ca și acțiunile negative. Acțiunile și cuvintele produc rezultate mai mari decât gândurile. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să gândiți negativ. Trebuie să încercați să gândiți pozitiv.

– Există modalități simple care ne pot ajuta să ne relaxăm după o zi grea de muncă?

– Este util să meditați și, de asemenea, să reflectați la ziua care a trecut, să vă analizați acțiunile, să recunoașteți sincer greșelile și să încercați să nu le repetați. În hindi, se numește ”chintan”, reflecții curate.

– Care este beneficiul meditației? Și cum învățăm să medităm?

Meditația ne învață să ne concentrăm. Desigur, nu întotdeauna reușim acest lucru: la început ne copleșesc gândurile și amintirile. Sarcina principală este să opriți fluxul de gânduri, să nu vă gândiți la nimic. În timpul meditației, trebuie să rămână doar doi – omul și Dumnezeu (sau Lumina).

Este mai bine să meditați la est, dimineața și seara, la anumite ore. Trebuie să vă concentrați pe chakra inimii, imaginându-vă chipul lui Dumnezeu sau Lumina. Lumina este reprezentată cel mai bine de o nuanță aurie, culoarea lunii pline. Durata meditației depinde de dvs., puteți începe cu 10-20 de minute. În timp, puteți dedica acestei practici 1,5-2 ore, apoi veți putea aprecia cu adevărat eficacitatea acesteia.

Meditația de dimineață vă setează pentru ziua ce urmează, iar meditația de seară vă ajută să fiți mai toleranți cu greșelile făcute în timpul zilei. Meditând regulat, veți observa că ați început să reacționați diferit la ceea ce se întâmplă – mai înțelept și mai calm.