7 Jocuri-meditații care vor ajuta copiii mici să se liniștească

Nu numai adulții, ci și copii mici experimentează stres și neliniște. Iată 7 jocuri bazate pe meditație pe care le puteți încerca împreună cu micuții voștri.

Zânele și piticii adormiți. Pune muzică relaxantă și înarmează-te cu ”polen de zână”. Roagă copiii să se întindă în poziția copilului (genunchii sub corp, brațele relaxate întinse de-a lungul corpului până la picioare). Fiecare dintre ei – este un pitic sau o zână. Plimbă-te în jurul lor și atinge-le ușor spatele cu vârful degetelor, „acoperindu-i cu polenul magic”. Acesta le va da puteri magice să rămână nemișcați. Cine rezistă mai mult?

Apa calmă. Toți copiii stau nemișcați pe podea. Dacă cineva se mișcă, va trebui să se dea la o parte. În acest joc, nu spui „nu vă mișcați”, ci mai degrabă le faci o invitație să stea în poziția nemișcată.

Plimbarea prin nori. Acest joc de meditație poate fi realizat în perechi pe stradă. Unul dintre copii ține sub ochi o oglindă mică, întoarsă spre cer, iar al doilea îl conduce. Atunci când te plimbi cu o oglindă lângă ochi, se pare că te plimbi prin nori: ai o perspectivă complet diferită și vezi o lume nouă.

Clopoțelul mut. Copiii se așează într-un cerc și transmit unul altuia un clopoțel (sau mai multe). Apoi încercați să transmiteți clopoțelul astfel încât să nu sune. Arată-le copiilor cum se face asta fără zgomot. Acest lucru îi calmează și îi pregătește pentru relaxare. S-ar putea să repetați jocul de mai multe ori, înainte ca micuții să-și dea seama că nu trebuie să sune clopoțelul.

Transmite focul. Același exercițiu poate fi realizat cu o lumânare. Copiii se mișcă lin și încet, astfel încât focul să nu se stingă.

Oprește-te și ascultă. Pentru acest joc vei avea nevoie de un bol tibetan sau de un clopoțel. Copii se mișcă liber prin cameră, dar imediat ce sună bolul sau clopoțelul, ei se opresc, închid ochii și ascultă sunetul foarte atent și abia atunci când nu se mai aude, ei se pot mișca din nou.

Al treilea ochi. Întinde copilul pe podea și pune-i pe frunte o piatră mică sau un cristal. Roagă-l să se gândească la acest obiect, să-și imagineze culoarea, să-i simtă căldura sau răcoarea, greutatea și alte calități. “Piatra magică te va ajuta să fii mai calm și relaxat … Respiră și lasă magia să-ți învăluie încet corpul și să te umple până la vârful degetelor.”