Depresia este insidioasă: 20 semne care pot fi ratate ușor.

Depresia este insidioasă și la început aproape imperceptibilă. Mulți oameni nu sunt complet conștienți de starea lor. Cu toate acestea, psihoterapeuții susțin că tulburarea poate fi observată după anumite semne caracteristice și ne recomandă să le acordăm atenție.

1. Mecanisme de apărare hipersensibile

Persoanele depresive construiesc ziduri înalte în jurul lor. Lipsa dorinței de a vorbi despre probleme îi face să-i țină pe ceilalți la distanță. Treptat, ei învață să-și ascundă emoțiile și să dezvolte mecanisme puternice de apărare, astfel încât nimeni să nu le pună întrebări incomode. Din exterior, acești oameni arată destul energic și bine dispuși.

2. Sentimentul de abandon

Cei care se confruntă cu depresia, nu vor lăsa pe cineva în viața lor. Ei ajung la concluzia că, în timp, toți îi vor abandona.

3. Obiceiuri alimentare ciudate

Persoanele depresive fie mănâncă fără măsură, fie nu mănâncă deloc. Schimbările bruște de greutate sunt un semnal alarmant și trebuie să interveniți până când situația nu se înrăutățește.

4. Tulburări de somn

Prea mult sau prea puțin somn – sunt extreme caracteristice depresiei. Corpul este în afara sincronizării, creierul nu știe cum să reacționeze la perturbare și eliberează melatonina în exces sau insuficient.

5. Gânduri obsesive 

Depresia te face să te adâncești în tine. Procesul de reflecție este captivant, fiecare lucru mic este analizat cu atenție în încercarea de a înțelege, „cum ar fi fost dacă …”

6. Independență iluzorie

Oamenii predispuși la depresie sunt siguri că nimănui nu-i pasă de ei. Ei categoric nu acceptă ajutorul extern, pentru că vor să mențină iluzia controlului complet asupra situației.

7. Pesimism

Personalitățile depresive așteaptă întotdeauna cel mai rău final. În loc să fie optimiști și să încerce să creeze o rază printre nori, ei se setează pentru un final trist.

8. Ritualuri de salvare

În cazul depresiei, adesea apare necesitatea de a respecta un program strict: în acest fel, omul menține senzația de control. Chiar dacă ia medicamente și urmează un curs de psihoterapie, el urmează în continuare și anumite ritualuri pentru a nu pierde direcția corectă.

9. Istorii inventate

În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de depresie nu doresc ca alții să știe ce li se întâmplă și atunci recurg la înșelăciune. Ei inventează motivele acțiunilor lor, aspectului neîngrijit și cicatricilor de pe mâini.

11. Percepție acută despre viață și moarte. 

Depresia nu duce întotdeauna la sinucidere, dar denaturează atitudinea față de viață și moarte. De regulă, conștientizarea lipsei sensului apare în momentele de criză și disperare.

12. O atenție sporită față de metabolism

Cel care este conștient de starea lui deprimată, își ascultă intens senzațiile corpului. Uneori, la acești oameni se observă un nivel crescut de cunoștințe despre procesele fiziologice.

13. Căutarea sensului.

Mulți indivizi deprimați caută în permanență scopul și sensul vieții. Acest lucru se datorează faptului că stima de sine scăzută și anxietatea inadecvată se transformă într-o dorință irezistibilă de a-și dovedi continuu valoarea.

14. Necesitatea acută de iubire și acceptare

Au atât de multă nevoie de dragoste și recunoaștere, încât încearcă să-i mulțumească pe toți, doar pentru a le câștiga simpatia. De fapt, în spatele ajutorului și amabilității se ascund demonii interni.

15. Strigăte slabe de ajutor.

Oamenii care suferă de această boală încearcă să se izoleze de lumea exterioară, dar uneori devine atât de insuportabil, încât sentimentele îi copleșesc. În cazuri rare, ei decid să se deschidă și să vorbească despre starea lor. Ceea ce înseamnă că a venit un moment critic, că li se termină forțele și ei literalmente cerșesc ajutor.

16. Schimbarea stilului de viață

Dacă unul dintre prietenii tăi înainte făcea sport doar uneori, iar apoi brusc a început să muncească din greu asupra sa, cel mai probabil încearcă să facă față depresiei. Activitatea fizică face posibilă evadarea din starea deprimată.

17. Evitarea

În depresie, se produce adesea o reacție de evitare. Nu dorești nimic – să discuți cu prietenii, să mergi undeva, omul amână toate întâlnirile importante. Depresia este un monstru înfiorător, care distruge cu ușurință viața omului.

18. Comportamentul compulsiv

Uneori, persoanele cu depresie prezintă semne de tulburare obsesiv-compulsivă. Acest lucru se datorează, din nou, dorinței de a menține cel puțin un anumit control asupra vieții lor. Unii fac duș de mai multe ori pe zi, pentru că aceasta este singura modalitate de relaxare și recuperare, în timp ce alții ajung să-și facă rău (de exemplu, obiceiul de a-și scoate părul).

19. Își ascund privirea

Cei care se confruntă cu depresia, au stima de sine redusă la zero. Li se pare că sunt cei mai răi și, în general, nu sunt demni de atenție. Atunci când comunică ei se uită spre podea, spre colț sau la orice obiect care distrage atenția. Astfel, se îndepărtează mai ușor de interlocutor.

20. Dispariții îndelungate

Confruntându-se cu depresie severă, unii încearcă să o învingă singuri și pentru o perioadă lungă dispar din vizor. Ei stau acasă fără să iasă undeva sau pleacă brusc într-o direcție necunoscută, fără să avertizeze pe nimeni.

Dacă observați astfel de simptome la cineva cunoscut, este timpul să interveniți. Cel puțin pentru a vă asigura că totul este în ordine.