Câți adolescenți sunt capabili să petreacă 8 ore în singurătate? Rezultatele acestui experiment sunt surprinzătoare.

Participanții la experiment (copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani) au fost rugați să petreacă voluntar 8 ore în singurătate, excluzând posibilitatea de a utiliza instrumente de comunicare (telefoane mobile, Internet). În același timp, li s-a interzis să pornească computerul, gadget-urile, radioul și TV. În schimb li s-a permis să scrie, să citească, să exerseze la un instrument muzical, să picteze, să modeleze, să se plimbe etc.

Autorul experimentului (un psiholog de familiei) a dorit să-și demonstreze ipoteza potrivit căreia copiii moderni se distrează prea mult, nu sunt capabili să se ocupe singuri și nu-și cunosc lumea interioară. Conform regulilor experimentului, copiii trebuiau să vină a doua zi și să descrie cum a decurs testul singurătății: ce stare, acțiuni și gânduri au avut în timpul experimentului. În caz de anxietate excesivă, disconfort sau tensiune, psihologul le-a recomandat să înceteze imediat experimentul, să noteze timpul și motivul încheierii acestuia.

Din cei 68 de participanți, doar 3 – o fată și doi băieți – au finalizat experimentul. Trei aveau gânduri sinucigașe. Cinci au experimentat „atacuri de panică” acute. 27 aveau simptome vegetative directe – greață, transpirație, amețeli, bufeuri, dureri abdominale, senzație de „mișcare” a părului pe cap etc. Aproape toți au simțit un sentiment de teamă și anxietate.

Interesul și bucuria de a se întâlni cu ei înșiși – a dispărut la aproape toți participanții după 2-3 ore de singurătate. Doar 10 copii care au întrerupt experimentul, au simțit anxietate după 3 (sau mai multe) ore de singurătate.

După ce au oprit experimentul, 14 adolescenți au intrat pe rețelele sociale, 20 și-au sunat amicii, 3 dintre ei și-au sunat părinții, 5 au mers în vizită la prieteni sau în curte. Restul au pornit televizorul sau jocurile video. Aproape toți participanții au pornit imediat muzica sau și-au pus căștile în urechi.

Toate temerile și simptomele au dispărut imediat după încheierea experimentului.

63 de adolescenți au recunoscut experimentul ca fiind util și interesant pentru cunoașterea de sine. Șase l-au repetat pe cont propriu și susțin că din a doua (a treia, a cincea) oară au reușit.

Când au analizat ce li s-a întâmplat în timpul experimentului, 51 de persoane au folosit expresiile „dependență”, „se dovedește că nu pot trăi fără …”, „doză”, „sindromul anulării”, „trebuie tot timpul să…”, etc. Toți, fără excepție, au spus că au fost surprinși de gândurile care le veneau în minte în timpul experimentului, dar nu au fost capabili să le „analizeze” cu atenție din cauza înrăutățirii stării generale.

Unul dintre cei doi băieți care au finalizat cu succes experimentul – timp de 8 ore a lipit un model al unei nave, cu o pauză pentru a mânca și a plimba câinele. Celălalt și-a sistematizat colecțiile, apoi a plantat flori. Nici unul, nici celălalt nu a experimentat emoții negative în timpul experimentului și nu au observat apariția gândurilor „ciudate”.