Oamenii de știință: ”O simplă discuție cu părinții stimulează în mod magic dezvoltarea creierului copilului.”

Câte cuvinte ar trebui să știe copilul până la o anumită vârstă? Cum să înțeleg dacă vorbește bine pentru vârsta lui? Uită de aceste întrebări și nu căuta răspunsuri: experții spun că părinții nu ar trebui să calculeze cuvintele rostite de copii, ci pur și simplu să comunice regulat și calitativ cu ei. Calitativ – înseamnă cu dragoste și atenție.

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology confirmă faptul că, discuțiile cu părinții stimulează dezvoltarea creierului copilului.

„Este important nu doar să vorbești cu micuțul. Nu este suficient să-i spui câteva propoziții, ar trebui să construiești o conversație deplină cu întrebări, răspunsuri și replici din ambele părți”, a declarat Rachel Romeo, autoarea studiului publicat în revista Psychological Science.

Cu permisiunea părinților, în timpul studiului s-au făcut înregistrări vocale ale comunicării zilnice a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani. Au fost luate în considerare conversațiile preșcolarilor cu părinții lor și numărul de cuvinte pe care le-au spus și auzit în timpul zilei.

Ulterior, cercetătorii au făcut o scanare a creierului acestor copii pentru a identifica diferențele în răspunsul creierului la comunicare. Oamenii de știință au descoperit că partea creierului implicată în procesele de vorbire, a fost mult mai activă la copiii care au participat la conversație cu părinții lor în egală măsură, în comparație cu cei care au arătat mai puțină activitate.

„Este aproape magic modul în care conversațiile cu părinții afectează dezvoltarea biologică a creierului”, a spus John Gabriely, profesor de neurobiologie și științe cognitive, autorul principal al studiului.

Cercetătorii consideră că dialogul interactiv și schimbul de opinii oferă copilului o oportunitate extrem de importantă pentru a-și aplica abilitățile de comunicare. În acest proces, micuțul tău începe să înțeleagă ceea ce îi spune o altă persoană și apoi învață să reacționeze corect – acestea sunt componente importante nu numai pentru comunicarea interpersonală, ci și pentru interacțiunile sociale.

Dacă, de exemplu, nu știi ce să răspunzi la întrebarea copilului – nu-ți face griji: chiar și un răspuns scurt va fi suficient. Sau poți devia gândurile copilului într-o direcție ușor diferită. De exemplu, copilul tău întreabă de ce cerul este albastru. Nu știi cum să-i răspunzi corect, așa că poți spune ceva de genul: „Cerul este albastru atunci când soarele strălucește, când plouă – este gri, iar noaptea este negru. Uneori, la răsărit și apus, poate fi roșu sau portocaliu.” După aceea, distrage copilul cu o contra-întrebare: „E adevărat că cerul este frumos, acum? Ce culoare a cerului îți place?”

Este necesar să încurajezi copilul să participe activ la comunicare și nu doar să asculte. Începe aceste conversații de îndată ce copilul învață să scoată câteva sunete, chiar dacă încă nu formează cuvinte.

Experții spun că micuții învață bine o limbă numai în timpul comunicării vii cu oamenii. Pentru comparație: ascultarea acelorași cuvinte rostite la televizor, nu produc un astfel de efect.