8 sfaturi eficiente care te vor ajuta să-ți dezvolți stabilitatea emoțională

”Nu renunța” – este un sfat bun. Dar ce calități te vor ajuta să îl urmezi? Atât timp cât totul este în ordine, rareori ne gândim la ele. Însă aceste calități ne ajută la restabilirea echilibrului emoțional într-o situație dificilă (pierderea locului de muncă, ruperea unei relații, pierderea speranței etc).

Mulți psihologi studiază acest subiect. Vă oferim un program pas cu pas bazat pe activitatea psihologului Brad Waters și a jurnalistului Eric Barker.

1. Pregătește-te  

Atunci când totul este în regulă, crează-ți propriul „set de supraviețuire într-un mediu agresiv”. Ceea ce înseamnă să observi tot ce te face fericit, te calmează și te ajută să-ți redobândești puterea ( întâlnirile cu prietenii, meditația, călătoriile, lectura, masajul, aromaterapia, acupunctura sau înotul etc.). Poți obține acces mai ușor la aceste resurse dacă sunt alese cu mintea sobră și inima calmă.

2. Conștientizează ce se întâmplă

Atunci când ne apărăm, avem tendința de a nega sau de a reduce problemele.

Cum să evităm asta? Înregistrează faptele, de parcă i-ai descrie situația unui prieten. După ce evenimentul este descris rămâne să îl accepți „Da, trec prin… (numește situația)”. Dar fii atent: a accepta nu înseamnă a renunța. Acesta este un capitol dificil în cartea vieții tale, dar nu întreaga carte!

3. Identifică emoțiile

Când ne confruntăm cu dificultăți, ajungem într-o furtună emoțională. Este contraproductiv să lupți cu sentimentele. Mai util este să le observi, să le distingi, să le conștientizezi și să le definești. Și abia apoi treci la practicile de calmare (respirație anti-stres, meditație, yoga etc.).

Uneori, după o explozie de emoții, vine un calm incredibil. Atenție, acesta poate fi efectul unei inhibiții: când stimulul este prea puternic, sistemul nervos dezactivează sensibilitatea și de parcă ne separăm de noi înșine.

Pentru a realiza și a accepta evenimentul șocant, este nevoie de timp pentru a-l „digera”. Pacea reală vine doar după reglarea emoțiilor: șoc – identificare – acceptare – pace.

4. Găsește un punct de vedere nou

Orice eveniment are multe fațete. Dar fricile și credințele limitative ne îngustează câmpul vizual, ceea ce face imposibil să vedem imaginea de ansamblu. De aceea, este util să ne întrebăm: ce ne învață această situație? Ce lucruri noi ne învață despre noi înșine, despre alții, despre viață?

Uneori, ceea ce considerăm a fi o lovitură a sorții, în cele din urmă, ne oferă forțe de a face schimbările necesare. Acest lucru este posibil numai dacă ne schimbăm viziunile.

5. Ajută și primește ajutorul

Să crezi că poți depăși totul, bazându-te doar pe tine – este o iluzie.  Capacitatea de a solicita sfaturi și ajutor – este baza stabilității emoționale. La fel și oferirea ajutorului este un factor puternic al stabilității.

Ajutându-l pe cel care are nevoie de atenția noastră, ne mobilizăm propriile forțe, ne distragem o vreme de la problemele noastre și spulberam singurătatea provocată de suferință. Și atunci când noi ajungem în situații excesiv de dificile, de asemenea avem nevoie de sprijin pentru a putea supraviețui.

6. Ocupă-ți mintea și mâinile

Aproape reflexiv ne blocăm în gânduri care se învârt în jurul problemei. Pentru a evita acest lucru, cel mai eficient mod este de a-ți ocupa imediat mintea și mâinile. Cu cât ești mai ocupat, cu atât bateriile fizice și psihice se vor încărca mai repede și există mai puține șanse ca problema, oricât de dureroasă ar fi, să te înghită.

7. Alege cine va fi aproape

Odată ajuns într-o situație dificilă, acordă atenție celor care sunt capabili să facă față propriilor probleme, celor care au fost întotdeauna atenți, amabili, sensibili și susținători cu tine.

8. Crede în tine

După ce ai suportat lovitura sorții, continui să trăiești și să stai pe picioare – acest lucru merită să fie sărbătorit!

Într-o zi, alegi un moment în care îți spui: „Situația acesta nu m-a zdrobit, sunt încă aici.” Astfel îți crește respectul și încrederea în sine și este mai util decât încercarea de a ignora necazurile și durerea.

Ascultă-te, acordă atenție mesajelor care ți le transmite mintea și corpul. Asta te va ajuta să-ți înțelegi nevoile și să le satisfaci pe deplin. Întotdeauna ascultă-te: există timp să te retragi, să-ți refaci forțele și să mergi mai departe.