Oamenii nu se schimbă: trebuie să-ți accepți partenerul complet

Atunci când ne îndrăgostim, defectele celuilalt ni se par drăguțe și avem speranța că le vom putea schimba. Dar oare merită să te schimbi de dragul partenerului și să crezi că asta va trezi în el cele mai bune calități? Iată explicația psihologului:

Femeia întâlnește bărbatul visurilor sale: totul i se pare perfect la el, cu excepția, poate, a unor lucruri mici, dar cine nu are defecte?

La începutul relației, încruntarea sa i se pare misterioasă, agresivitatea – un semn al naturii pasionale. Femeia concluzionează că bărbatul are nevoie doar de înțelegere, iubire și grijă. Acum obiectivul ei este să transforme bărbatul imperfect în ceea ce ar trebui să fie din punctul ei de vedere, și atunci el va deveni cu siguranță mai bun.

Ideea că îl putem schimba pe celălalt, o avem încă din copilărie. Plângem, iar mama vine, cerem ceva și ea ne oferă. Dacă acest lucru funcționează de fiecare dată, în viitor se poate dezvolta un sentiment exagerat de putere. Acest lucru este caracteristic mai des femeilor, ele sunt sigure că prin comportamentul lor pot schimba comportamentul partenerului.

Adesea, gândesc astfel și cei care au crescut în familii unde exista o relație co-dependentă între părinți. De exemplu, mama niciodată nu a găsit puterea să-i spună deschis tatălui că nu-i place comportamentul său. După o astfel de recunoaștere urma despărțirea și această perspectivă era prea înfricoșătoare. Îi rămânea opțiunea: să se schimbe ea, să schimbe partenerul, să manipuleze sau să sufere.

Cel care se evaluează în mod adecvat, înțelege că nu-l poate schimba pe celălalt. Între două persoane întotdeauna există o graniță a contactului și putem schimba ceva doar în noi înșine. Dar continuăm să credem că, odată cu schimbările noastre, îl putem face pe cel de lângă noi să vrea să se schimbe.

Este important să iei în serios ceea ce vorbește partenerul despre sine. Merge la bar cu prietenii în fiecare vineri? Cel mai probabil, va continua să facă acest lucru. Nu ar trebui să speri că odată cu apariția ta în viața lui, el își va schimba obiceiurile. Trebuie să evaluezi sobru dacă ți se potrivește sau nu. Dacă nu, cel mai bine este să nu începeți o relație.

Convingerea că partenerul se va schimba, vorbește despre punerea responsabilității pe seama celuilalt. Nu-ți spui imediat: „Nu mi se potrivește”, aștepți schimbări magice de la el.

O altă situație comună este setea de schimbare după despărțire. Femeia decide să lucreze la greșeli, să se schimbe pentru a nu repeta greșelile cu noul bărbat. Astfel, alege un model de comportament neobișnuit și se pierde, încercând să joace un rol. Timpul optim de tranziție de la o relație la alta este un an sau doi. În acest timp, durerea despărțirii dispare, iar persoana găsește resurse pentru a începe o nouă relație.

„Într-o relație sănătoasă, partenerul îl acceptă pe celălalt așa cum este și își acceptă complet personalitatea. Fundamentul pe care trebuie construite relațiile este – sinceritatea. În încercarea de a juca un rol străin și de a schimba bărbatul, femeia ajunge într-o lume fictivă, în care nu există partenerul ei adevărat. S-ar putea ca el să nu aibă nevoie de schimbările ei. Este mai important să te gândești la propria fericire și dacă te schimbi, atunci doar de dragul tău.