Rezultatul este uimitor: părinții fericiți aplică principiul 90/10.

Imaginează-ți situația: tu și familia ta luați micul dejun. Brusc, fiica ta atinge ceașca și varsă cafeaua direct pe cămașa ta. Sari și începi să-ți cerți fiica pentru că este atât de neatentă. Fetița plânge.

După ce ai strigat la ea, te întorci la soția ta și îi reproșezi că nu a pus corect ceașca. Între voi începe o ceartă. Apoi te duci în camera ta și îți schimbi cămașa. Revenind la bucătărie, vezi că fetița plânge în continuare, ea încă nu a luat micul dejun și nu a avut timp să-și facă pachetul. Autobuzul școlar a plecat.

Soția ta întârzie la muncă: într-o clipă a dispărut în spatele ușii. O apuci de mâna pe fiica ta și te repezi spre mașină. Prima lecție va începe în 5 minute, așa că vei conduce cu o viteză de 80 km / h, în ciuda restricției de 60 km / h După o reținere de 15 minute din cauza amenzii pentru viteză, ajungi în sfârșit la școală. Fiica ta se grăbește în clădire fără să-și ia la revedere.

Ajungi la birou cu 30 de minute mai târziu decât ar trebui și înțelegi că ți-ai uitat telefonul. Ziua ta a început groaznic. Și în continuare totul a decurs din ce în ce mai rău. Aștepți cu nerăbdare seara când te poți întoarce acasă, dar acolo nu vei găsi cea mai plăcută atmosferă: soția și fiica ta sunt supărate de ceea ce s-a întâmplat dimineața.

Acum întrebarea este: de ce ai avut o zi proastă?

1. Ceașca de cafea este de vină.

2. Fiica ta este de vină.

3. Polițistul este de vină.

4. Tu ești de vină.

Desigur, răspunsul corect este al patrulea: tu ești vinovat. 

Situația cu cafeaua vărsată este dincolo de controlul tău – a fost un incident. Dar reacția la acest incident – este alegerea ta. Ea a fost cea care ți-a stricat ziua. Evenimentele se puteau dezvolta în alt mod. De exemplu: cafeaua se varsă pe cămașă, fiica ta se uită la tine speriată și tu îi spui calm: „Este în regulă, doar ai grijă data viitoare”.

Te grăbești în dormitor, îți schimbi cămașa și te întorci în bucătărie. Fiica ta a luat micul dejun și a fugit în curte. Privești pe fereastră și vezi cum îți face cu mâna. Soția vine la tine, te sărută și îți amintește să nu uiți telefonul acasă. Apoi împreună mergeți la serviciu. Ajungi la birou cu 5 minute mai devreme și saluți bucuros colegii.

Observă cum aceste două scenarii sunt foarte diferite, deși au început la fel. De ce s-a întâmplat asta? Motivul este doar în reacția ta. Într-adevăr nu poți controla 10% din ceea ce se întâmplă în viața ta. Dar restul 90% depind doar de modul în care reacționezi la ceea ce se întâmplă.

Amintește-ți principiul 90/10 și nu învinovățiți pe nimeni, inclusiv copiii, atunci când ai dispoziție proastă.

Ești responsabil de 90% din viața ta, pentru că sunt determinate de reacția ta la acele 10% pe care nu le poți controla.

De ce să țipi, să fii nervos, iritat, să te înfurii? Oricum nu te ajută niciodată. Este mai bine să-ți îndrepți energia spre rezolvarea problemelor, decât să o cheltuiești pentru a te umple cu negativitate.

Încearcă să trăiești conștient, controlându-ți reacția la diverse evenimente.

Aplicați principiul 90/10 și veți fi uimiți de rezultat.