10 fraze spuse de mama în copilărie care mă ajută acum, la vârsta adultă.

Formarea personalității depinde în mare măsură de cum s-a dezvoltat relația cu mama. Uneori ne influențează cele mai obișnuite cuvinte. Ce ar trebui să-i spui unui copil pentru a crește o persoană armonioasă și fericită? Psihoterapeutul Chrissy Diraff ne dezvăluie 10 cele mai importante fraze:

Mama a făcut multe pentru mine în procesul de educație, ea încă mă ajută foarte mult. Dar cel mai important lucru pe care mi l-a oferit – este vocea interioară care acum trăiește în mine. Îmi sună în cap în fiecare zi, în ea este puterea mea. Cu cuvintele ei uimitoare, mama a crescut în mine încrederea și sentimentul de integritate.

1. Ești frumoasă. Mama obișnuia să-mi spună asta când făceam ceva bun, când luam decizia corectă, arătam independență sau voință. Și de asemenea când eram transpirată, murdară și munceam din greu. Mama m-a învățat că adevărata frumusețe trăiește în interior, în fapte bune și nu în imagine.

2. Vei fi o mamă grozavă. Am auzit aceste cuvinte de-a lungul vieții mele. Mama nu a încercat să mă influențeze să am copii. Dar atunci, în copilărie, a văzut ceva important în mine. Uneori, mă simt epuizată, obosită, chinuită de experiențe. Dar nu mă îndoiesc niciodată de mine, ca mamă.

3. Te compătimesc. Mama a vrut mereu să știe ce simt. Chiar dacă nu știa care este problema sau nu înțelegea sentimentele mele, ea mă compătimea. Empatia educă empatie. Aceasta este una dintre cele mai importante abilități pe care trebuie să le înveți în copilărie. Empatia este o condiție necesară pentru o relație sănătoasă și de succes la vârsta adultă. Relațiile sănătoase, la rândul lor, dezvoltă încrederea în sine.

4. Ce vrei să faci? Mama nu mi-a spus niciodată ce să fac. Dacă vedea că rătăcesc sau că urma să iau o decizie greșită, îmi arăta sprijin și încredere. Mama nu a încercat să mă protejeze de obstacole sau să mă controleze. Mă întreba despre gândurile și sentimentele mele și astfel m-a învățat că ele sunt importante.

5. Te vei descurca. Când mă îndoiam și nu știam ce să fac, mama îmi spunea că are încredere în mine. Ea avea încredere că voi găsi calea corectă. Capacitatea de a lua decizii este foarte importantă pentru dezvoltarea respectului de sine. Mama nu a pus la îndoială niciodată deciziile mele. Mi-a permis să fiu cea mai importantă persoană din viața mea. Ea a fost mereu de partea mea.

6. Invită-ți prietenii. În casa noastră, prietenii mei au fost întotdeauna bineveniți. Puteau veni chiar și atunci când nu eram acasă, știau că mama îi va servi cu ceva gustos. Prin gestul ușilor deschise, ea m-a învățat să nu-mi fac griji pentru lucrurile neînsemnate: cât de curată este casa sau cât de sofisticată este cina. Doar petreci timp de calitate cu oamenii apropiați.

7. Mă rog pentru tine. Când creșteam mama purta un rozariu pentru rugăciune, încă îl mai are. Ea m-a învățat cum să mă rog pentru copiii mei, ceea ce îmi oferă multă pace.

8. Te iubesc. Desigur, toate mamele spun aceste cuvinte. Mama mi le-a spus tot timpul. Mi se pare că aceste cuvinte nu sunt suficiente pentru a descrie dragostea pe care o simte pentru mine.

9. Distrează-te. Copilăria mea a fost plină de distracții, jocuri și râs. Inima mea tinde spre asta când viața devine dificilă. Mama încă îmi mai spune această frază când las copiii la ea.

10. Sunt mândră de tine. Am fost incredibil de norocoasă să cresc și să aud că cineva este mândru de mine, indiferent de circumstanțe. Am crescut cu convingerea că pot fi mândră de mine și sunt mândră. Mulțumesc mamă.