Sentimentul de panică: de ce oamenii cumpără alimente și hârtie igienică?

Veștile alarmante ne atacă din toate părțile. Spațiul informațional este supraîncărcat cu materiale înspăimântătoare despre pandemie. Viața noastră brusc s-a transformat într-un scenariu de film. Dar oare este totul atât de groaznic, pe cât ni se pare? Sau poate doar ne panicăm?

Sentimentul de ”turmă” este contagios.

Omul este predispus sa cedeze în fata ”instinctul de turmă”, panica generală – nu face excepție. În primul rând, se declanșează instinctul de autoconservare. Suntem mai în siguranță în grup decât singuri. În al doilea rând, în mulțime, responsabilitatea personală pentru ceea ce se întâmplă este mai mică.

În fizică, există conceptul de „inducție”: un corp încărcat transferă excitația către alte corpuri.

Legile fizicii sunt valabile și în societate. Ne aflăm într-o stare de „inducție psihologică”: oamenii panicați „îi încarcă” pe ceilalți, iar aceștia la rândul lor transmit mai departe „încărcătura”. În final, tensiunea emoțională se răspândește și îi cuprinde pe toți. Acest proces este foarte greu de oprit.

Panica – este o frică necontrolabilă în fața unei amenințări reale sau presupuse. Ea este cea care ne împiedică să gândim obiectiv și ne împinge către acțiuni inconștiente.

Acum se face tot ceea ce este necesar pentru a opri virusul: țările își închid granițele, în instituții este declarată carantina, iar unele persoane sunt în „izolare la domiciliu”. În timpul epidemiilor anterioare, nu am respectat astfel de măsuri.

Prin urmare, unii încep să creadă că a venit sfârșitul lumii. Oamenii încearcă pe sine ceea ce aud și citesc: „Ce voi mânca dacă mi se interzice să ies din casă?” Așa-numitul „comportament de panică” declanșează instinctul de autoconservare la capacitate maximă. Mulțimea de teamă încearcă să supraviețuiască. Iar mâncarea o ajută să se simtă relativ în siguranță: „Nu poți ieși din casă, așa că nici nu voi muri de foame”.

Drept urmare, produsele cu o durată de valabilitate lungă dispar imediat din magazine. Oamenii fac rezerve de parcă planifică să trăiască în carantină multe luni sau chiar ani.

În starea de panică, direcția și formele de comportament sunt determinate de mulțime. Prin urmare, dacă toată lumea aleargă și eu alerg, toată lumea cumpără – și eu am nevoie. Din moment ce toată lumea face asta, înseamnă că așa este corect.

Prin ce este periculoasă panica?

Instinctul autoconservării ne face să vedem în fiecare om ce tușește sau strănuta o potențială amenințare. În noi se declanșează mecanismul de apărare „luptă sau fugi”, provocând agresiune sau evitare. Fie îl atacăm pe cel care ne amenință, fie ne ascundem. Panica naște conflicte și confruntări.

În plus, se agravează bolile asociate cu frica – tulburările de anxietate, fobiile. Se agravează disperarea, depresia, instabilitatea emoțională. Toate acestea afectează în special copiii. Adulții sunt un exemplu pentru ei. Copiii vor copia emoțiile lor. Anxietatea societății, și mai ales a mamei, crește anxietatea copilului. Adulții nu trebuie să uite de acest lucru.

Igiena, Calmul și Pozitivismul 

Nu căutați constant confirmarea fricilor, nu inventați rezultate teribile, nu vă torturați mental. Tratați cele auzite sobru. Adesea informația nu este prezentată complet, este denaturată și distorsionată.

Căutați aspectele pozitive ale ceea ce vi se întâmplă acum. Distrageți-vă, citiți, ascultați muzică, faceți lucruri pentru care nu aveați timp până acum. Urmați regulile de igienă personală.

Iar dacă anxietatea severă, starea de spirit depresivă, disperarea, tulburarea de somn continuă mai multe zile – contactați un specialist: un psihiatru, un psihoterapeut. Aveți grijă de bunăstarea voastră mentală.