Iată ce este tabelul echilibrului energetic și de ce avem nevoie de el.

Fiecare dintre noi vrea să fie energic. Să-și realizeze obiectivele, să facă față sarcinilor, să trăiască viața pe care o vrea. Dar ce să faci dacă nu ai energie, ea fiind înlocuită de oboseala cronică? Cafeaua nu se mai descurcă, iar după micul dejun îți dorești din nou să dormi?

Răspunsul este simplu: trebuie sa mergi în căutarea energiei pierdute. Însă aceste căutări nu sunt ușoare: trebuie să înțelegi nu numai de unde să obții energia și cum să o readuci, ci și unde a dispărut.

Pentru început, există 4 tipuri de energie vitală:

Energia fizică – este sănătatea corpului nostru, somnul, alimentația corespunzătoare și activitatea fizică. În primul rând această sursă trebuie abordată, dacă organismul nu are suficientă energie.

Energia emoțională – comunicarea cu cei dragi, călătoriile, dorința de a încerca lucruri noi, creativitatea, auto-exprimarea. Cu cât omul primește și oferă mai multe emoții pozitive, cu atât energia sa emoțională este mai mare.

Energia intelectuală – este informația, cunoștințele noi, instruirea. Creierul trebuie să se încordeze și să se dezvolte: să gândească, să rezolve, să memoreze.

Energia spirituală – este înțelegerea locului nostru în lume, prezența obiectivelor și valorilor, conexiunea cu ceva măreț. Persoanele religioase găsesc sursa acestei energii în credință. De asemenea, sursa poate fi meditația, yoga, reflecția.

Pentru o viață fericită, energică, trebuie să ne menținem echilibrul energetic. Toate cele 4 tipuri de energie ar trebui să fie prezente suficient în viața noastră. Este important să nu ne concentrăm pe ceva, ci să alternăm sursele de energie. Dacă deficitul de energie nu va fi compensat, putem intra în „zona energetică roșie” – starea de ardere și oboseală cronică. În această stare, omul devine iritabil, poate experimenta apatie, goliciune.

Dar din această stare putem ieși. În primul rând, este important ca ea să fie recunoscută, să ne concentrăm puterea pe normalizarea nivelului de energie. În acest caz, merită să îți iei o vacanță scurtă sau un weekend lung: fă câteva zile tot ce vrea corpul tău. Vrea să doarmă toată ziua? – dormi. Vrea să alerge? – aleargă.

Este extrem de important să ne monitorizăm în mod constant energia pentru a observa la timp scurgerea și a preveni intrarea în „zona roșie”, din care este dificil de ieșit.

Există 2 modalități de a face acest lucru:

Tabelul echilibrului energetic – ne ajută să înțelegem dacă lipsește energia și cum să o completăm. Pentru a face acest lucru, împarte o foaie de hârtie în două părți. Prima jumătate este consumul de energie. Trebuie să scrii: unde merge energia? De exemplu, 60% – pentru muncă, 20% – pentru călătorii, 10% – pentru treburile casnice.

Pe cealaltă jumătate scrie: de unde vine energia? De exemplu, 20% – plimbarea, 10% – sportul, 25% – comunicarea cu familia. Dacă energia primită este mai mică decât energia consumată, trebuie să te gândești: de unde mai poți obține energie sau cum poate fi redus consumul acesteia?

Jurnalul și graficul energiei este o metodă mai detaliată care ne ajută să înțelegem exact unde pleacă și cum se obține energia. Pentru a face acest lucru, trebuie să ții un jurnal și să-ți marchezi bunăstarea pe o scară de zece puncte la fiecare 2 ore după trezire. Dacă starea este somnoroasă și leneșă – 2 puncte. Dacă este veselă și bună – 8 puncte. Astfel, de exemplu, poți afla că la o oră după ce bei cafeaua, energia scade, iar o plimbare de 10 minute cu pas rapid, dimpotrivă, te învigorează.

Așadar, dacă tabelul și jurnalul au arătat o lipsă de energie, nu dispera. Este mai bine să-ți stabilești un plan de reîncărcare a energiei.

De ajutor sunt următoarele practici:

– Plimbările zilnice în natură, exercițiile fizice sau salutul soarelui (întreținerea și restaurarea energiei fizice);

– Purificarea emoțională – exprimarea emoțiilor într-un mod adecvat. De exemplu, a bate o pernă sau a striga în mijlocul pădurii (energie emoțională);

– Citirea cărților utile, învățarea limbilor străine (energie intelectuală);

– Meditație sau yoga. Poți începe de la 1 minut pe zi (energie spirituală).

Și, desigur, trebuie să fii sinceră cu tine însăți. Și din când în când să-ți răsfeți ”copilul interior” cu ceva plăcut.