Pentru o dezvoltare armonioasă, nu-i interzice copilului tău aceste 10 lucruri.

Părinților întotdeauna le este mai ușor să-i permită ceva copilului, decât să caute o modalitate corectă de interzicere. De ce? Pentru că unii părinți nu doresc să facă presiune asupra copilului cu autoritatea lor, alții respectă principiile „libertății copilului în orice!”, alții nu doresc să devină tirani, iar altora le este pur și simplu lene să interzică și să explice ceva.

Desigur, copilul are nevoie de anumite limite. Dar interzicerea constantă pe care copilul o aude de la părinții obosiți, nervoși și mereu ocupați, duce la formarea complexelor, apariția fricilor și sentimentelor de vinovăție, lipsa cunoștințelor noi etc. Adică interdicțiile trebuie să fie corecte!

Lucruri pe care nu trebuie să le interzici copilului tău:

1. Să mănânce singur

Desigur, mamei îi este mult mai ușor să-l hrănească, economisindu-și timpul, dar făcând acest lucru, ea privează copilul de primul său pas către independență – în cele din urmă aducerea lingurii la gură fără a-i vărsa conținutul, este un proces responsabil care necesită perseverență maximă. Nu regreta timpul pentru primii pași adulți ai copilului tău, acest lucru îți va simplifica procesul de educație în anii următori.

2. Să ajute părinții

Nu priva copilul de oportunitatea de a te ajuta. Atunci când te ajută, el se simte adult și util. E în regulă dacă după ce te-a ajutat la curățenie să speli bucătăria de 2 ori mai mult – în schimb copilul te-a ajutat.

3. Să picteze 

Nu-i fura copilului posibilitatea de auto-exprimare. Pictatul dezvoltă creativitatea, abilitățile motorii fine, imaginația, scad stresul, calmează sistemul nervos, cresc stima de sine etc. Cumpără-i copilului vopsele netoxice, îmbracă-l într-un tricou vechi (sau un șorț), așează-i o pânză de ulei pe podea (pe o masă mare) și lasă-l să se exprime. Vrea să pictezi pe pereți? Lipește-i o foaie mare pe tapet și lasă-l să deseneze.

4. Să-și exprime emoțiile 

Să sară, să alege, să țipe, să se veselească etc. Într-un cuvânt să fie copil. Acasă permite-i să fie el însuși. Acesta este unicul mod de a-și vărsa energia, a scăpa de stres, a se relaxa.

5. Să se joace cu apa

Desigur, copilul va face o inundație. Și se va uda din cap până în picioare. Dar câtă fericire vei vedea în ochii lui și ce eliberare emoțională va avea. Nu priva copilul de o asemenea plăcere.

6. Să sară în băltoace

Băltoacele sunt o adevărată sursă de fericire. Pentru toți copiii, fără excepție, și chiar pentru unii adulți. Cumpără-i cizme colorate și permite-i să ”înoate” cât vrea. Emoțiile pozitive sunt o garanție a sănătății mintale.

7. Să atingă lucrurile fragile

Fiecare copil se distinge printr-o minte curioasă. El trebuie să atingă, să ia, să guste etc. Nu te grăbi să-i iei din mână o ceașcă sau o figurină fragilă. Doar explică-i că acest lucru îți este foarte drag și trebuie să-l trateze cu atenție. Dacă totuși, l-a spart – nu țipa și nu speria copilul.

8. Să aibă propria opinie. 

Mama – bineînțeles, știe mai bine ce tricou se potrivește acestor pantaloni scurți, dar copilul tău este deja o personalitate cu drepturi depline. El are propriile dorințe, gânduri și opinii. Ascultă copilul. Convinge-l că ai dreptate sau ai curajul să fii de acord cu părerea lui.

9. Să doarmă cu lumina aprinsă.

Copiii, în special începând cu vârsta de 3-4 ani, se tem să doarmă în întuneric. Acest lucru este normal: „separarea” psihologică de mamă este adesea însoțită de coșmaruri. Nu exagera obișnuind copilul să doarmă într-o cameră separată. Dacă micuțul se teme de întuneric – aprinde-i o lampă de noapte.

10. Să mănânce tot din farfurie

Nu tortura copilul cu terci și supe pe care nu le dorește. Prânzul nu trebuie să fie un chin, ci o plăcere. Doar în acest caz va fi benefic pentru el. Și pentru ca pofta micuțului tău să fie mai mare, dă-i mai puține gustări între mese și respectă cu strictețe regimul alimentar.