Warren Buffett: ”Dacă ești bogat, dar nimeni nu te iubește – viața ta a eșuat.”

Warren Buffett este cunoscut ca unul dintre cei mai bogați oameni din lume, dar, surprinzător, el nu consideră deloc cantitatea de bani un factor potrivit pentru a măsura cât de bine ți-ai trăit viața. 

„Când veți ajunge la vârsta mea, veți măsura succesul vieții prin câte persoane vă iubesc cu adevărat” – a spus el odată în timpul unui discurs la Universitatea din Georgia.

„Cunosc oameni care au foarte mulți bani și îi cheltuiesc pe recepții în onoarea lor și pentru ca numele lor să apară pe indicatoarele din secțiile spitalului pentru care donează. Dar adevărul este că, de fapt, nimeni nu-i iubește. Dacă vei trăi până la vârsta mea și nimeni nu va spune un cuvânt bun despre tine, atunci oricât de solid ar fi contul tău bancar, viața ta oricum a eșuat. Aceasta este măsura supremă a modului în care ți-ai trăit viața.”

Dintre toți oamenii care te pot iubi, cea mai importantă persoană, potrivit lui Buffett, este soțul/soția.

În documentarul din 2017, ”Becoming Warren Buffett”, miliardarul a spus că îi datorează o parte semnificativă a calităților care l-au ajutat să obțină succes, primei sale soții, Susan. „Sunt foarte, foarte norocos. Atunci eram o persoană dezechilibrată. Ea a avut nevoie de mult timp, dar a rămas răbdătoare și m-a vegheat ca pe o floare bolnavă, zi de zi m-a udat cu bunătatea și grija ei, iar acest lucru m-a schimbat complet ” – își amintește el.

Susan într-adevăr l-a ajutat pe Buffett să devină persoana care este acum: ea l-a inspirat să fie interesat de subiectul drepturilor omului, l-a convins să devină o persoană mai publică și să doneze mai mult.

Nu au divorțat în mod oficial, dar Susan a părăsit Omaha. În același timp, soții au menținut relații calde până la sfârșit. În plus, ea l-a ajutat să stabilească o relație cu Astrid Menks, cea care a devenit mai târziu soția lui, după ce Susan a decedat.

Buffett și Astrid s-au căsătorit pe 30 august 2006, ziua în care miliardarul a împlinit 76 de ani – și de atunci trăiesc în pace și armonie.

Experiența de viață a lui Buffett în ceea ce privește prietenia și dragostea, este dovada vie că oamenii care ne iubesc cu adevărat și au grijă de noi – ne motivează să devenim mai fericiți, mai semnificativi și mai de succes. 

Psihologii susțin, de asemenea, că oamenii care creează un sistem puternic de sprijin ( prieteni, rude și parteneri) sunt mai puțin predispuși să sufere de depresie și izolare socială, iar acest lucru reduce riscul de a dezvolta boli cronice.

Toate acestea sunt suficiente pentru a ține cont de sfaturile lui Warren Buffett și de a reflecta asupra relației, punându-ți următoarele întrebări:

Oare mă iubesc oamenii de care am grijă? Mă fac o persoană mai bună?

Poate că, un criteriu mai bun nici nu există.