Totul te enervează: 10 semne de avertizare că nu e doar stres.

Conform studiilor recente, 20% dintre adulți întâmpină probleme de sănătate mintală care le afectează relațiile, cariera și chiar sănătatea fizică.

Nu, nu trebuie să vezi omuleți verzi pentru a diagnostica o tulburare mentală. Totul este mult mai subtil și imperceptibil: simți rigiditate constantă, nesiguranță sau frică – acestea de asemenea, pot fi semne ale tulburării.

10 semne de avertizare că nu e doar stres.

1. Ai tulburări de somn. 

Adormi greu? Nu te poți forța să te trezești dimineața? Tulburările de somn sunt primul semn că ai mintea agitată.

Uneori agitația sau somnolența sunt normale. Dar dacă această afecțiune durează continuu, mai mult de o săptămână și nu poți trăi fără alcool sau sedative, ar trebui să accepți aceste semnale ale corpului tău.

2. Te enervează ceea ce ai iubit întotdeauna

Dacă activitățile tale preferate sau comunicarea cu persoanele pe care le adori nu-ți mai aduc bucurie, acesta este un semn că mintea ta este ocupată cu ceva mai important și periculos.

3. Ai început să faci abuz

Mai mult alcool, țigări sau medicamente. Dacă creierul tău este agitat sau deprimat mai mult decât de obicei, poți observa acest lucru printr-un astfel de semn.

4. Totul te înfurie

Lumea nu se schimbă peste noapte și nu se întoarce împotriva ta. De fapt, nici nu-i pasă dacă ești sau nu. Dar dacă, zi de zi, observi că oamenii țes intrigi împotriva ta sau vezi intenții malefice în fiecare privire – motivul este cel mai probabil, tocmai în tine.

5. Ți-e rușine constant și te simți vinovat(ă)

Îți faci griji pentru greșelile comise în urmă cu trei luni și, în același timp, ele sunt complet nesemnificative. Nu, în magazinul în care ai vărsat laptele pe podea, nu ai fost inclusă în lista neagră, nu trebuie să te torturezi pentru asta. Problema nu este în acțiuni, ci în starea ta de anxietate.

6. Te simți constant obosit(ă)

Mănânci alimente sănătoase și dormi mult, dar te simți copleșit(ă)? Acest lucru poate fi cauzat atât de modificările fiziologice, de exemplu, dezechilibrul hormonal, cât și de psihicului tău. Dacă ești sănătos(ă) din punct de vedere clinic, cauza oboselii este în cap. Dar numai un specialist poate determina acest lucru.

7. Nu te poți concentra

Uiți tot timpul și întârzii peste tot? Schimbările bruște ale capacității de concentrare vorbesc despre experiențele emoționale, dacă nu consumi pastile, desigur.

8. Ți s-a schimbat apetitul

Brusc ai început să mânânci mai mult sau mai puțin. Un semn distinctiv al depresiei este pierderea poftei de mâncare. Imediat ce ai intrat într-o rochie veche, fără vreun motiv aparent – gândește-te dacă merită să te bucuri.

9. Hiperactivitatea

Nu poți sta liniștit(ă) și vrei constant să faci ceva. Poate că eviți să te confrunți cu problemele tale interioare?

Ce să faci dacă te-ai recunoscut în cele de mai sus?

– Fără panică

Faptul că te-ai regăsit nu înseamnă că ai o tulburare mentală. Doar un medic poate stabili ce ți se întâmplă cu adevărat. Și nu-ți face griji, acum majoritatea tulburărilor nervoase se tratează cu medicamente moderne. Nu, nu trebuie să trăiești cu ele toată viața.

– Găsește un sprijin

Cere ajutorul oamenilor dragi, care nu te vor judeca sau educa. Este important să consolidezi legăturile sociale atunci când te simți pierdut(ă).

– Asigură-te că nu-ți ruinezi viața

Asigură-te că nu-ți ruinezi viața cu propriile mâini: alcool, fumat și supraalimentare. Regimul de somn și alimentația – nu, nu datorezi nimănui asta, dar ai putea să te tratezi cu mai mult respect. Adesea, cu acești pași elementari, începe rezistența ta.

Nu este nevoie să te forțezi să-ți schimbi obiceiurile. Fă-ți schimbările un cadou, nu o pedeapsă pentru tine.