8 moduri de a-i împiedica pe alții să te folosească.

Dacă este posibil, fă bine! Este omenesc să manifestăm bunăvoință, pentru că doar așa putem avea conștiința împăcată. Dar dacă le permiți oamenilor să te folosească, atunci ce este asta? Sacrificiu de sine? Cred că este o prostie și ar trebui să-ți reconsideri atitudinea față de oameni.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu le permiți oamenilor să te folosească.

1. Prețuiește-te mai mult

Dacă ai respect de sine scăzut, atunci vei accepta în tăcere tot ceea ce ți se întâmplă sau ți se face. Și nu confunda acest lucru cu devotamentul sau răbdarea. Oamenii trebuie iubiți, dar cei care nu sunt demni de tine și atenția ta, trebuie să renunți la ei.

2. Nu te compara cu ceilalți

Acest lucru îți va reduce și mai mult stima de sine. Întotdeauna vei întâlni pe cineva mai bun decât tine, precum și pe cineva mai rău. Și, atunci când începi să te compari cu un om care are mai mult succes, este mai sănătos, mai norocos în viață, parcă te îmbolnăvești și acest lucru nu este normal. Trebuie să te iubești așa cum ești. Ești o persoană unică! Te poți compara doar cu tine în trecut, dar numai în cazul în care acum ai devenit mai bun.

3. Începe să spui ”nu”

Oamenii care nu-i pot refuza pe ceilalți atunci când cer ceva, nu le este ușor să trăiască. Dar trebuie să treci peste asta și să înveți să spui ”nu”! Încetează să satisfaci dorințele tuturor, este o prostie! Nu trebuie să-i ajuți pe toți în defavoarea ta.

4. Deschide-ți sentimentele

Dacă nu ești în stare să faci față muncii, spune asta. Dacă nu-ți place să comunici cu cineva, spune asta. Dacă ești supărată, vorbește! Dacă nu dai voie sentimentelor să iasă, ele încep să te mănânce din interior, provocându-ți rău. Exprima-ți opinia – nu-ți fie teamă.

5. Nu te mulțumi cu mai puțin

Nici măcar nu contează despre ce este vorba. Niciodată nu te mulțumi cu mai puțin decât meriți. Fiecare ființă este demnă de fericire și respect, la fel și tu! Nu-ți fie frică, este mai bine să ratezi, să faci o greșeală, decât să suferi că nu ți-ai îndeplinit planurile. Alege ceea ce ți se potrivește ție, nu altcuiva.

6. Decide ce dorești cu adevărat

Ce aștepți de la oameni, de la partener, care sunt valorile tale? Dorințele tale ar trebui să fie mai specifice și mai clare. Cunoscându-ți dorințele, poți deja să alegi corect, iar acest lucru îți va aduce beneficii mai târziu.

7. Fii un pic mai egoistă

Nu-ți fie rușine să te pui pe primul loc. Fă ceea ce-ți place, atunci când dorești. Dacă îți place să citești – citește, îți place să călătorești – du-te undeva! Nu poți întreaga viață să ai grijă de alții, este timpul să începi să ai grijă de tine, pentru ca nevoile tale sunt la fel de importante.

8. Nu-ți mai face griji pentru ce cred oamenii despre tine

Este mult mai important pentru om să fie fericit, decât să urmeze opiniile și dorințele celorlalți. Acționează în așa fel încât nimeni să nu te condamne. Nu aștepta aprobarea cuiva, rămâi așa cum ești, și fă ceea ce dorești. Nu contează dacă îi place cuiva părerea sau comportamentul tău. Nimeni nu are dreptul să-ți schimbe dorințele, nevoile și obiectivele.

Nimeni nu va avea mai multă grijă de tine, decât tu însăți!