Iată cum puteți învăța copiii să-și controleze furia și dezamăgirea.

Copiii au nu numai nevoi fizice, ci și emoționale. Poate observați sau nu, dar violența și agresivitatea propagată la televizor, în filme, jocuri video, ziare și chiar muzică au un impact imens asupra copiilor (după cum știți, foarte negativ). Drept urmare, copiii devin mai puțin sensibili la diverse manifestări de răutate. Sarcina voastră este să le explicați că furia este un mod rău de a rezolva problemele.

Calmul și echilibrul, de asemenea, pot fi învățate!

Ca părinți, trebuie să vă învățați copiii cum să-și gestioneze emoțiile. Dacă nu v-ați gândit niciodată la asta, este timpul să începeți. Este normal ca ei să-și exprime sentimentele un pic diferit față de adulți. Dar tot trebuie să-i învățați cum să facă față furiei.

Copiii se înfurie pentru că nu știu să-și exprime dezamăgirea în alt mod. Singurul lucru care le vine în minte – este să bată cu picioarele, să lupte, să muște, să urle și să arunce lucruri. Uneori este inutil să-i întrebăm cum se simt, pentru că ei s-ar putea să nu știe cuvintele potrivite pentru a-și descrie starea. De aceea, trebuie ajutați să-și completeze vocabularul cu expresiile potrivite.

Nu certați copiii pentru emoțiile lor. Ei trebuie să știe că nu sunt singuri în trăirile lor. De exemplu, spuneți-le că tristețea este, desigur, neplăcută, dar inevitabilă.

Permiteți-le să se exprime în creativitate. În același timp, nu uitați că cel mai bun mod de a-i învăța cum să facă față furiei – este prin propriul exemplu. Arătați-le că atunci când vă enervați, ca metodă de calmare puteți să ascultați muzică, să dansați, să bateți o pernă, să aruncați o minge, să desenați imagini, să vorbiți cu cineva sau să cântați o melodie. Imediat ce copilul își alege o tehnică potrivită de calmare, încurajați-l să o folosească de fiecare dată când se enervează.

Copiii întotdeauna imită părinții, nu uitați acest lucru. Încercați să nu reacționați prea brusc la situațiile provocatoare, deoarece copilul cu siguranță va repeta după voi.

Copiii trebuie să înțeleagă că înainte de a face ceva, trebuie să se gândească. Și că fiecare reacție are consecințe.

Fiecare dintre noi are propriile semne care indică faptul că începem să ne enervăm. Cele mai frecvente semne de avertizare sunt tonul vocii, pumnii încleștați, palpitațiile inimii, gura uscată și respirația superficială frecventă. De îndată ce le observați la copilul vostru, învățați-l să le acorde atenție. Când copiii vor învăța să recunoască aceste semnale de furie timpurii, vor putea să se liniștească.

Furia este contagioasă.

Monitorizați cu atenție ce reguli de conduită sunt stabilite în casa dvs. și dacă toți le respectă. Învățați-vă membrii familiei că toate problemele se rezolvă calm, fără isterie. În mod consecvent întăriți această regulă în conștiința lor.

Important: copiii ar trebui să știe că pot apela cu orice problemă. Ei ar trebui să se simtă în siguranță cu voi, să aibă încredere, de aceea nu trebuie să-i criticați, să-i condamnați.

Faceți-vă obiceiul de a vă exprima clar emoțiile, a le explica, astfel încât micuții să știe întotdeauna ce se întâmplă în interiorul vostru. Și petreceți cât mai mult timp împreună în aer liber. Este un miracol, deoarece soarele și vitamina D ajută oamenii să se relaxeze și să se înveselească.