Cum vorbești cu un copil astfel încât să te înțeleagă din prima (7 sfaturi utile).

Există mai multe motive pentru care copiii nu ne înțeleg și 7 moduri de a vorbi cu ei astfel  încât să ne asculte.

Vă recomand să vorbiți cu copiii în limba lor și ei vor înțelege foarte bine ce doriți să le transmiteți:

1. Explică-i clar și figurativ

Pentru ca un copil să memoreze ceva, nu este suficient să audă. El trebuie să vadă, să simtă, să perceapă prin simțuri și emoțional.

Deci, vrei ca micuțul să te înțeleagă cu adevărat – creează o imagine și pune-i în acțiune organele senzoriale. Imaginea este mai utilă decât discursurile lungi, nu numai pentru copiii mici, ci și pentru adulți. Ea merge direct în subconștient și ceea ce ajunge acolo nu se va pierde niciodată.

2. Jucați-vă. 

Jocul este cel mai bun mod de a-i transmite copilului informațiile necesare. Astfel încât să se înrădăcineze ferm în memoria lui și în momentul potrivit „să iasă” de acolo.

Atunci când copilul este mic, toate „lecțiile despre siguranță” ar trebui să fie într-un mod jucăuș. De ce? Pentru că jocul este la fel de natural ca mersul și respirația pentru copii.

Când vă jucați, sfaturile sunt percepute cu totul altfel, fără protest intern, pentru că este întotdeauna binevenit, pentru că sunteți parteneri, complici și prieteni.

3. Spune-i povești

Unul dintre cele mai bune moduri de a-i transmite ceva copilului – este să-i spui povești în care personajele ajung în astfel de situații pe care copilul, poate, inconștient le asociază cu sine.

4. Lecțiile despre securitate

Ceea ce nu-ți place, întotdeauna se asimilează greu. Vinovat este acel protest intern. Lecțiile despre securitate, de asemenea, trebuie făcute discret, provocându-i curiozitate și dorință de cunoaștere; interesant – cu cât sunt mai interesante lecțiile tale, cu atât mai mare este garanția că le va învăța „perfect”

Așadar, vorbește clar, concis și figurativ.

5. Arată-i cum se face corect

Dacă dorești ca micuțul  tău să se dezvolte, va trebui să înveți să reziști opiniei publice, obiceiurilor, regulilor vechi, opiniilor unor trecători care le pasă de toate.

Este mai bine să decizi singur cum e mai bine. Dar va trebui să te gândești în avans sau la consecințe. Apropo, și copilul ar fi bine să învețe la început să gândească, apoi să facă (să urce, să sară, să alerge etc…).

6. Insidosul ”Nu”

Psihicul nostru întâmpină cu ostilitate orice interdicție. Și pentru a asculta (și cu atât mai mult pentru a însuși), trebuie să depui un efort pentru a-ți depăși propriul „Nu vreau – nu fac”.

– Încearcă să construiești fraze în care să nu existe „nu”.

– Evită întrebările retorice (în special când ai dispoziție proastă).

– Și dacă tot trebuie să spui ”nu”, îndulcește pilula.

– Deci, discursul tău ar trebui să fie pozitiv și concret, amabil, dar nu ironic.

7. Repetă diferit. 

Orice informație nouă ajunge în memoria pe termen scurt. Acolo se păstrează aproximativ trei zile, apoi fie este ștearsă, fie trece în memoria pe termen lung.

Informația trece în memoria pe termen lung:

– când este emoțională, luminoasă;

– când omul o repetă, revine la ea ( în trei zile, într-o săptămână). Trebuie să vorbești despre același lucru – în diferite moduri.

În mod constant, aprofundând treptat și revenind la trecut, trebuie să vorbești și despre lucruri simple, și mai complexe. Copilul crește, dar regulile nu se schimbă. Acestea doar se completează și se extind, dar esența este aceeași.