Dacă observi aceste 6 semne, probabil că ești într-o relație nesănătoasă.

Uneori, oamenii ajung în relații toxice. Nu ești prima persoană și cu siguranță nu vei fi ultima. Pentru a înțelege acest lucru, acordă atenție acestor 6 semne de avertizare.

1. Ți-e teamă să faci o mișcare în plus.

Relația ar trebui să fie un spațiu liber în care îți poți exprima sentimentele și preocupările, fără teama unei reacții agresive din partea partenerului. Dacă nu poți veni la partenerul tău cu probleme mici, atunci ce se va întâmpla când apar probleme mari?

Să te simți în siguranță, spunându-i partenerului când te-a supărat sau te-a jignit, este foarte important.

2. Ești izolată de prieteni și familie

Dacă ți se interzice să comunici sau să-ți vizitezi prietenii ori familia, acesta este un semn alarmant.

Teama că nu poți apela la nimeni – te poate ține mult timp într-o relație toxică. Să-ți dorești relații de prietenie, cu excepția partenerului, este normal și firesc. El nu are dreptul să-ți interzică să-ți faci prieteni și să comunici cu cineva. Fiecare persoană este liberă și nu aparține nimănui.

3. Fiecare dezacord se transformă într-o criză.

Când apar probleme, partenerul tău discută calm? Sau imediat începe un scandal? Dacă se întâmplă asta, este un semn clar că partenerul nu-și controlează acțiunile sau emoțiile. În viitor, acest lucru poate duce la probleme mai grave și la consecințe negative. Trebuie să te asiguri că te afli într-o relație în care problemele pot fi rezolvate într-un mod rezonabil, calm și respectuos.

4. Partenerul arată mereu spre defectele tale.

Omul de care ești îndrăgostită ar trebui să fie cel mai mare susținător al tău, nu cel care te supără. El nu ar trebui să te insulte, să-ți amintească greșelile din trecut sau să te facă să te simți rău. Stima ta de sine va suferi, dacă te afli mereu alături de cel căruia îi place să arate spre defectele tale.

5. Narcisismul excesiv al partenerului.

Partenerul tău nu este interesat de comunicare dacă subiectul principal al conversației nu este el? În fiecare discuție vorbește doar despre sine? Un partener toxic va avea un sentiment supraestimat al valorii de sine. În relație, nevoile lui vor depăși întotdeauna nevoile tale. Este necesar ca ambii parteneri să fie interesați unul de celălalt, nu să se concentreze doar pe propriile  realizări. Cu siguranță te vei simți rău într-o relație, dacă partenerul tău este întotdeauna mândru de sine, dar niciodată mândru de tine.

6. Te simți singură.

Stresul unei relații otrăvitoare îți poate afecta foarte mult sănătatea mentală. La sfârșitul unei zile lungi și încărcate, vei dori să te întorci acasă și să simți ușurare alături de partener. Însă, într-o relație nesănătoasă, acasă s-ar putea să te simți epuizată emoțional. Asta te poate face să te simți singură, chiar și atunci când partenerul este apropiat fizic de tine.

Dacă înțelegi că te afli într-o relație otrăvitoare, încearcă să nu te învinovățești. Amintește-ți întotdeauna că ai puterea să mergi mai departe și să găsești fericirea în altă parte. În cele din urmă, este mai bine să fii singură decât cu cineva care îți seacă spiritul și te face să te simți rău. Nu-ți fie teamă să fii propriul apărător și să creezi în viața ta un loc pentru o relație sănătoasă, care te va ajuta să înflorești. Fericirea și sănătatea ta mentală valorează mult mai mult, decât ceea ce trebuie să lași în urmă.