Sindromul „fac singură”: cum înveți să ceri și să accepți ajutorul.

Încă din copilărie, băieții sunt învățați că femeile sunt creaturi slabe care au nevoie de protecție și sprijin. Însă femeile moderne se molipsesc de sindromul „fac singură”, preferând să rezolve orice problemă fără ajutorul bărbatului.

Există câteva motive pentru care femeia nu știe să ceară ajutorul:

1. Incapacitatea de a cere.

Femeii îi este rușine să ceară, ea crede că oamenii ar putea să o privească ciudat și să o refuze. Acest lucru se întâmplă pentru că îi lipsește încrederea în sine. Dar cei din jur nu sunt clarvăzători. Și în timp ce ea se rușinează să ceară, oamenii nici nu-și dau seama că are nevoie de ajutor. Toți aleargă, se grăbesc, nu au timp să privească în jur.

Trebuie să-ți antrenezi capacitatea de a cere. Dacă îți este dificil cu străinii, cere de la cei apropiați – solicită să te ajute în gospodărie. Și vei vedea că lumea este mult mai prietenoasă decât credeai.

2. Incapacitatea de a accepta ajutorul

Ajutorul este perceput ca fiind ceva rușinos. Crezi că dacă accepți ajutorul, vei manifesta slăbiciune sau vei fi datoare toată viața – aceste și alte argumente denaturează sensul ajutorului. Se dovedește că trebuie să fii super-femeie care poate face orice.

3. Teama că nimeni nu poate face mai bine decât tine.

Acest lucru nu se tratează rapid, dar cu succes, după cum confirmă rezultatele. Trebuie să stabilești corect sarcinile. După ce ai exprimat sarcina, întreabă din nou dacă totul este clar, pune întrebări pentru a te asigura că este așa. Dacă lucrurile nu au fost făcute cum doreai, corectează blând. Cu cât procesul pe care dorești să-l delegi este mai mare, cu atât instrucțiunile ar trebui să fie mai detaliate și mai clare.

Practică, acesta este singurul mod în care poți scăpa de frica „nimeni nu va face mai bine decât mine”.

4. Dorința de a fi o victimă

Atunci când faci totul singură, te adâncești în această stare. Duci totul pe umerii tăi, nimeni nu te ajută. Femeile cu sindromul victimei, adesea, sunt mândre de această stare a lucrurilor. S-ar părea că obosesc de faptul că rezolvă mii de sarcini, dar în schimb, întotdeauna au ceva de reproșat celor apropiați. Toți sunt dispuși să o compătimească, să manifeste milă.

Această condiție este absolut neproductivă, ea nu-ți permite să te dezvolți. Dacă vrei să câștigi respectul celorlalți, să primești ajutor, este timpul să te maturizezi. Să ieși din starea victimei și să-ți asumi responsabilitatea pentru propria viață.