Fii un adult înțelept. Nu-ți jigni copilul cu aceste 9 fraze.

Dezacordurile dintre părinți și copii sunt inevitabile. Atunci când copiii cresc, ei încep să-și apere independența, li se înrăutățește comportamentul, devin obraznici și nerespectuoși.

Când ajungeți la certuri, comportați-vă decent și evitați cu orice preț aceste 9 fraze:

1. Cuvintele indecente

Cuvintele obscene sunt tabu. Dacă fiul/fiica ta își permite să folosească un astfel de cuvânt, nu-i răspunde la fel. Ești adult și sarcina ta principală este să-ți înveți copilul cum să se comporte. Dacă vei folosi cuvinte obscene în timpul conflictului, fiul/fiica ta se va comporta la fel cu copiii săi, considerând că este ceva normal.

2 ”Tu (aici pune orice insultă).”

Cearta ar trebui să fie o expresie constructivă a sentimentelor și problemelor voastre reale și rezolvarea ulterioară a acestora. Copilul nu va uita niciodată etichetele și insultele. Aceste cuvinte se leagă de psihicul fragil și îi pot afecta foarte mult stima de sine.

3. ”Nu voiam să te naști.” sau ”Mai bine nu te nășteai.”

Când copilul strigă isteric: „Nu ți-am cerut să mă naști!” este foarte ușor să-i răspunzi cu aceste fraze neplăcute. Dar nu arunca această „bombă” în copiii tăi. Să pui la îndoială dreptul copilului la viață, este cel mai rău lucru pe care îl poți face.

4. ”Ai fost o greșeală.” sau ”Mi-ai distrus viața.”

O astfel de acuzație demonstrează în mod deschis imaturitatea părintelui. Nașterea copilului – nu este decizia lui, ci a ta. O declarație atât de cumplită vorbește prost doar despre adult.

5. ”De ce nu poți fi ca…”

Comparația cu alți copii este o altă greșeală a multor părinți. Copilul tău este unic, în plus, el doar încearcă să se regăsească. Cu această frază de parcă încerci să-i spui să devină altcineva. „Ești rău, dar există oameni mai buni, iar ei îmi plac mai mult decât tine”. Ți-ar plăcea să auzi asta de la părinții tăi? Nu cred.

6. ”Te urăsc!”  sau ”Nu te iubesc.”

Să sperăm că niciuna dintre aceste afirmații nu este adevărată. Lipsite de sens și tact, ele doar creează o prăpastie imensă între tine și copilul tău.

7. ”Taci, nu-mi pasă.”

A asculta – este mult mai greu și mai important decât a vorbi. În primul rând, motivul disputei a fost cel mai probabil din cauza neînțelegerilor, de aceea dacă îi confirmi că nu dorești să-l asculți, acest lucru nu va face decât să agraveze problema.

8. ”Plec și nu mă mai întorc.”

Copilul tău întotdeauna are nevoie de tine, chiar dacă spune contrariul. Nu-i oferi niciodată un motiv să se simtă abandonat. Dacă trebuie să ieși pentru a te calma, fă-o. Și spune-i adevărul: „Mă întorc în câteva minute.” Asigură-te că îți respecți cuvântul.

9. ”Pleacă!”

Orice copil are nevoie de un adăpost sigur în care se va simți în siguranță. A-l priva de un astfel de loc nu numai că este ilegal, dar dăunează relației voastre. În plus, după un timp te vei calma, dar este posibil ca fiul sau fiica ta să nu vrea să se întoarcă.

A-ți păstra calmul într-o ceartă este o abilitate care necesită răbdare, autodisciplină și autocontrol. Dar tu, ca părinte, porți această responsabilitate în mod implicit, pentru că ți-ai asumat-o atunci când ți-ai creat propria familie. Fii un adult înțelept și nu rosti fraze jignitoare.