8 semne prin care înțelegi că te-ai recuperat de copilăria toxică.

Insuficiența iubirii și relațiile toxice din copilărie afectează în mod semnificativ viața de adult. Reabilitarea este posibilă și necesară, spune publicistul Peg Streep. Cel mai important lucru este să identificați problema, să vă formați așteptări corecte, să vă orientați și să vă observați succesele pe calea recuperării.

8 SEMNE DE RECUPERARE

Fiecare copil poate avea propria experiență traumatică. Autoarea atrage atenția asupra faptului că recuperarea este un proces, iar renunțarea la ceva, precum și obișnuința cu ceva nou, nu se întâmplă liniar. Este perfect normal atunci când înaintezi să se întâmple și pași înapoi. Nu te judeca strict – „acesta nu este o cursă de viteză, ci un maraton”.

1. Atunci când îți numești sentimentele, simți ușurință.

Inteligența emoțională subdezvoltată este ceva frecvent, mai ales dacă în copilărie omul a fost ridiculizat sau rușinat pentru demonstrarea emoțiilor; sau i se spunea că sentimentele lui nu sunt importante.

Din fericire, inteligența emoțională este un set de abilități pe care le poți dezvolta, antrena și perfecționa.

2. Când ceva nu merge bine, deja nu te mai învinovățești.

Autocritica – se întâlnește adesea la copiii care nu au fost iubiți. Abilitatea de a-ți privi sobru greșelile și de a realiza rolul celorlalți, a propriei persoane, precum și a altor factori, sunt semnele cele mai evidente ale progresului.

3. Nu ești depășit de îndoieli dureroase și gânduri obsesive

Da, aceasta se numește încredere în sine. Acesta este antidotul vechiului obicei de a construi scenarii alternative în cap toată noaptea. Cea care îți transformă fiecare decizie într-un test și te face să te îndoiești dacă ești capabil să acționezi corect.

4. Ești capabil să vorbești fără teamă.

Mulți copii se tem să-și exprime sentimentele și gândurile, iar motivele sunt diferite. Unii sunt obișnuiți să nu atragă atenția asupra lor, pentru a nu-și provoca mama la agresiune. Alții au crescut cu mame extrem de narcisiste și au dobândit o trăsătură pe care dr. Craig Malkin a numit-o „exoism”. Cineva a crescut concentrându-se pe a-i ajuta pe ceilalți să-și exprime și să-și satisfacă nevoile. Toți au nevoie de propria lor voce pentru vindecare.

5. Respecți granițele altor persoane și îți stabilești propriile granițe

Capacitatea de a vedea granițele sănătoase, ale tale și ale altora, înseamnă disponibilitatea de a construi relații mai sănătoase. De îndată ce începi să te vezi pe tine în ansamblu, devine mai ușor să-i privești pe alții într-un mod similar.

6. Ești mândru că ai reușit și îți accepți eșecurile.

Capacitatea de a te felicita și a te bucura de progresul tău, împreună cu capacitatea de a-ți accepta greșelile și eșecurile – este un alt mod de a observa cât de departe ai ajuns. Capacitatea de a manifesta compasiune pentru sine, mai ales în perioadele de eșec, nu apare imediat, dar este un marker important.

7. Nu-ți mai este rușine. 

Acesta este un moment semnificativ: conștientizarea faptului că mama te-a tratat prost din motive care sunt ascunse în ea însăși și nu din vina ta. Rușinea că nu ești iubit sau sentimentul de singurătate care duce la izolare – dispare pe măsură ce adultul se recuperează. Înțelegând că alții au experimentat aceleași sentimente, îți dă forțe și te ajută să nu-ți asumi responsabilitatea pentru lipsa iubirii părintești.

8. Acum poți face față emoțiilor. 

Acum, folosind diverse tehnici, înveți să faci față puțin câte puțin, observând pași mici, dar tangibili. Poți rezista deja la o situație stresantă, găsești modalități de ieșire din ea, știi cum să te calmezi și nu faci panică din cauza sentimentelor care survin. Succesul, vine treptat.

„Recuperarea este un proces lung și lent, însă succesul în diferite etape poate și trebuie remarcat. Fii propria lumină călăuzitoare și nu uita de compasiune, chiar dacă vechile obiceiuri vor aminti de sine.” – spune Peg Streep