Studiu: Părinții afectuoși cresc cei mai fericiți copii.

Un părinte bun nu este cel care reușește să facă multe lucruri într-o zi, ci cel ai cărui copii cresc fericiți.

Studiile efectuate în ultimii decenii subliniază relația dintre iubirea părintească primită în copilărie și fericirea omului în viitor.

Știința demonstrează că afecțiunea și căldura părintească influențează formarea calităților personale ale copilului, a caracterului său și a viziunii asupra lumii.

Copiii care au primit suficientă dragoste părintească – au o stimă de sine înaltă, performanțe școlare bune, relații mai de încredere și apropiate cu mama și tata, și mai puține probleme psihologice și de comportament.

Copiii care nu au părinți afectuoși, de obicei, au o stimă de sine scăzută, ei se simt înstrăinați, ostili, agresivi și antisociali.

În 2010, cercetătorii de la Duke University School of Medicine au descoperit că acei copii care au mame foarte afectuoase și atente – cresc mai fericiți și mai puțin anxioși. Studiul a implicat aproximativ 500 de persoane care au fost observate din fragedă copilărie până la vârsta de 30 de ani.

La maturitate, acești copii au acordat un interviu în care au vorbit despre sănătatea lor emoțională. Mamele care au primit de la experți note mari, mai rar decât altele au experimentat stres și anxietate. De asemenea, ele mai rar au raportat crize de ostilitate, probleme sociale și simptome psihosomatice.

Drept urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că motivul efectului pozitiv al dragostei părintești asupra copiilor este hormonul oxitocina.

Oxitocina – este o substanță chimică în creier, care se produce atunci când omul simte dragoste și o legătură spirituală strânsă. Acest hormon, este cel care adaugă sentimentul de încredere și sprijin, în urma căruia copilul experimentează mai multe emoții pozitive.

Un studiu realizat în 2013 la Universitatea din California, Los Angeles, a arătat că dragostea și afecțiunea necondiționată a părinților pot face copiii să fie mai fericiți emoțional și mai puțin anxioși. Acest lucru se datorează modificărilor ce apar în creier la nivel celular.

Pe de altă parte, efectele negative ale abuzului asupra copiilor și lipsa atașamentului – afectează copiii atât psihic, cât și fizic. Insuficiența dragostei, căldurii și tandreței părintești poate duce la tot felul de probleme fizice și emoționale, cu care omul adult va trebui să lupte de-a lungul vieții.

Cum le puteți oferi copiilor mai multă dragoste și afecțiune în fiecare zi?

1. Din momentul în care aduceți copilul acasă de la spital, asigurați-vă că îl țineți în brațe cât mai des, atingeți-l, masați-l.

Nu neglijați oportunitățile de a atinge nou-născutul – acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru ei la această vârstă.

2. Fiți jucăuși cu un copil mai mare.

Atunci când copilul mai crește puțin, jucați-vă împreună, alergați, pictați, dansați, construiți etc.

3. Faceți îmbrățișările o parte integrantă a vieții voastre.

De exemplu, faceți o regulă: să vă îmbrățișați în anumite momente ale zilei, înainte de a pleca la școală, la întoarcerea de la școală și înainte de a merge la culcare.

4. Chiar și când disciplinați copilul, demonstrați-vă afecțiunea.

Atunci când îi spuneți copilului că a făcut ceva greșit sau s-a comportat urât, puneți-i o mână pe umăr și îmbrățișați-l la sfârșitul conversației pentru a-i arăta că, chiar dacă sunteți nemulțumiți de fapta lui, îl iubiți în continuare.