Efectul vaselor ”obosite”: Cum pot fi prevenite bolile psihosomatice.

Totul se uzează – piesele automobilului, cămășile, vasele și încălțămintea. În același fel, sub influența stresului sever, mai devreme sau mai târziu se uzează și corpul nostru. S-ar părea că am depășit șocul, dar corpul eșuează. Oare putem evitata bolile fizice cauzate de traumele psihologice?

Stresul și bolile

Atunci când durata stresului sau puterea lui devin insuportabile pentru psihic, corpul cedează și se „frânge” în locul cel mai slab al organismului. Aceasta este psihosomatica – bolile corpului care apar sub influența factorilor psihoemoționali adverși prelungiți. 

De obicei, lovitura asupra corpului apare la 6-8 luni după evenimentul traumatic. Totul pare să fi rămas în urmă, dar corpul începe să se „frângă. Tensiunea acumulată duce la faptul că organismul cedează.

Credem că trupul va fi întotdeauna protecția noastră, va dura până în momentul morții fizice. Însă el este vulnerabil, predispus la boli, cronice și acute, care adesea sunt dificil de tratat. Iar problemele psihologice pot deveni cauza lor.

Mulți oameni încă mai cred că la psiholog merg doar oamenii slabi, că toți psihologii sunt escroci. În același timp, mulți cred că au grijă de corpul lor, merg la stomatolog, la fitness, respectă regulile unui stil de viață sănătos. Atunci de ce nu ne pasă de sănătatea noastră psihică, nu prevenim crizele nervoase, conflictele, comunicarea distructivă?

CUM SĂ TE AJUȚI

Există mai multe modalități de a te ajuta să descoperi cauzele bolilor și să le eviți pe cele noi:

1. Conștientizarea. Cu cât recunoști mai devreme că ești stresat, cu atât mai bine. Însuși faptul conștientizării situației, îți oferă oportunitatea de a influența ceea ce se întâmplă și să-ți gestionezi starea.

2. Preia controlul. De obicei, în situațiile dificile, căzând sub „lovitura sorții”, suntem nevoiți să răspundem. În astfel de momente, este important să-ți reîntorci controlul. Îți poți spune: „Da, acum situația este dificilă, dar sunt în viață, ceea ce înseamnă că pot acționa și influența situația.” Întreabă-te:

– Care este acum cel mai important lucru?

– Ce vreau să obțin ca rezultat?

– Ce pot face pentru a prelua controlul asupra vieții?

– Ce resurse am?

– Care ar putea fi primul pas?

– Cine mă poate susține?

3. Suportul. Nu merită să rămâi singur în momentele grele ale vieții. Sprijinul unei persoane dragi, interesul său pentru soarta ta și dorința de a te ajuta poate fi o resursă pentru a găsi cel mai eficient mod de soluționare:

– fără căutarea vinovatului – te îndepărtează mereu de rezolvarea situației;;

– fără milă – ea impune rolul victimei;

– fără alcool – el îți fură energia sănătoasă, creează iluzia de confort.

4. Consultanța. S-ar putea să ai nevoie de consultația unor specialiști pentru a colecta și compara faptele pe care te poți baza atunci când construiești o strategie pentru comportamentul tău. Aceștia pot fi avocați, psihologi, medici, asistenți sociali.

În perioadele dificile, pentru care de obicei nu te pregătești în avans, cel mai distructiv este sentimentul „pierderii viitorului”. Ne facem planuri, ne imaginăm ce se va întâmpla într-un an, zece, douăzeci. Așteptăm cu nerăbdare date și evenimente care formează senzația fluxului vieții.

Situația dificilă pare să anuleze viitorul. În astfel de momente, reamintește-ți că acesta este doar un joc al minții, căruia i-a fost luat controlul. Doar ți se pare că nu există viitor, iar prezentul și-a pierdut culoarea și luminozitatea.

A înfrunta provocările sorții, a-ți lumina viitorul, a face prezentul luminos și, cel mai important, sănătos – totul este în puterea ta.