7 Lucruri pentru care nici oamenii politicoși nu-și cer scuze.

Nu-ți asuma problemele altor oameni și sentimentul de vinovăție impus.

Iată 7 lucruri pentru care ai dreptul să nu-ți ceri scuze:

1. Pentru faptul că ai spus ”NU”

Ai dreptul să refuzi aproape orice solicitare, ofertă sau cerere. Dacă sarcina nu face parte din îndatoririle tale sau nu ai făcut nicio promisiune, atunci nu trebuie să-ți ceri scuze pentru că ai spus „nu” și să te simți vinovat(ă).

Desigur, nu uita că regula funcționează în ambele părți. Alți oameni, de asemenea, au dreptul să te refuze, iar refuzul lor trebuie acceptat calm.

2. Pentru că nu ai îndeplinit așteptările cuiva

Dacă nu le-ai promis oamenilor nimic, nu ar trebui să-ți ceri scuze pentru iluziile lor distruse. Fie că sunt părinții care cred că trebuie să trăiești conform planului lor, partenerul – care vrea să fii o soție ideală, sau prietenul – care a decis că vei împărtăși întotdeauna interesele și opiniile sale.

3. Pentru că îți cheltui banii pentru propriile nevoi. 

Unii oameni se simt egoiști atunci când își cumpăra ceva, chiar dacă sunt cele mai necesare lucruri. Li se pare că toți banii ar trebui investiți în familie: în educația copiilor, în ipotecă, în concediu comun. Dar dacă nimeni nu moare de foame și nu stă în datorii, atunci nu trebuie să-ți ceri scuze că ai cheltuit bani pentru tine.

4. Pentru faptul că opinia ta este diferită de a altora

Părerile tale despre viață pot să nu coincidă cu părerile colegilor, prietenilor sau rudelor. În unele situații, poți păstra tăcerea, dar uneori trebuie să-ți declari poziția și să o aperi. Și dacă te porți corect, nu ești nepoliticos, nu-ți impui punctul de vedere, atunci nu ai motive să-ți ceri scuze.

5. Pentru faptul că ai pus capăt unei relați toxice

Dacă ai devenit victima unui tiran sau a unui manipulator, indiferent dacă este prieten, rudă sau iubit, nu ești de vină pentru cele întâmplate. Când unul îi provoacă altuia durere morală sau fizică, agresorul este întotdeauna de vină, nu victima. Singura decizie corectă este să ieși dintr-o astfel de relație. Dar să-ți ceri scuze pentru faptul că nu mai vrei să suporți chinul, cu siguranță nu ar trebui. Chiar dacă cineva încearcă să-ți demonstreze contrariul.

6. Pentru faptul că vrei să fii în singurătate.

Solitudinea te ajută să-ți pui în ordine gândurile și sentimentele. Fiecare persoană ar trebui să petreacă periodic timpul în singurătate. De aceea, refuzul tău de a merge la o petrecere zgomotoasă sau dorința de a te plimba singur(ă) în parc, nu este un motiv pentru a te simți vinovată și a-ți cere scuze de la prieteni sau familie.

7. Pentru comportamentul altora

Ești responsabil()ă doar pentru acțiunile tale, iar comportamentul altor oameni adulți nu depinde de tine. Deci, dacă prietenul, ruda sau chiar copilul adult face ceva greșit – această persoană ar trebui să-și ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat.

Ce poți spune în loc de scuze?

Se întâmplă să vrei să atenuezi cumva refuzul sau situația neplăcută. Iată ce poți face:

Pentru a-și exprima regretul: „Îmi pare foarte rău că nu te pot ajuta”.

Recunoaște emoțiile interlocutorului: „Înțeleg că ești foarte trist că nu pot veni, și eu aș fi trist”.

Propune o alternativă: „Astăzi nu pot sta cu copilul tău. Dar sora mea poate: ea nu este împotrivă să stea cu micuțul.”