Spune-mi ce pofte ai și eu îți voi spune cum te simți.

Oamenii își exprimă emoțiile ascunse și suprimate în diferite moduri, inclusiv cu ajutorul mâncării.  Pentru noi, mâncarea este mai mult decât o necesitate biologică. Din punct de vedere simbolic, ea se raportează la tot ceea ce este material. La felul în care iubim și cum suntem iubiți. La modul în care comunicăm cu lumea.

Omul care refuză să mănânce sau mănâncă prea puțin, într-un oarecare sens își exprimă dorința de a muri. Dacă cineva mănâncă prea mult, aceasta indică dorința de a supraviețui unei amenințări reale sau imaginare.

Ceea ce mâncăm, poate spune multe despre felul în care ne simțim. Teoretic, orice mâncare bine pregătită pentru noi ar trebui să fie gustoasă, deoarece ne oferă substanțele nutritive necesare. Cu toate acestea, unele produse ne plac mai mult decât altele. De ce?

Dr. Diana Minich (nutriționist) a încercat să descifreze emoțiile ascunse care stau în spatele poftelor pentru diverse produse. Și iată ce a reușit să afle.

Mâncărurile picante și tristețea

Potrivit doctorului Minich, suntem atrași de mâncarea picantă atunci când suntem triști și vrem să ”condimentăm” oarecum viața care a devenit plictisitoare. Suntem tentați să mâncăm alimente picante pentru că ne dorim ca viața noastră să aibă mai multe emoții, mai multă intensitate, mai multă admirație.

Dar de multe ori, nici măcar nu bănuim spre ce tindem cu adevărat – sau poate știm, dar ne este frică să încercăm ceva nou. Și compensăm această dorință mâncând ceva picant.

Produsele de patiserie și rutina

Pofta pentru această categorie de alimente se întâlnește cel mai des. Se pare că unii oameni sunt obsedați de produsele de patiserie și dulciuri.

Oamenii care sunt atrași de astfel de alimente, sunt epuizați de rutina zilnică. Ei se agață de carbohidrați ca de o baghetă magică care le poate returna energia pierdută. Dulciurile îi ajută să-și recâștige simbolic bucuria care le lipsește atât de mult în viață.

Produsele sărate

Potrivit studiului, persoanele care își doresc constant ceva sărat, adesea suferă de o tulburare internă a sentimentelor. Aceștia pot simți anxietate severă sau, să zicem, anxietate cronică. Sarea ajută la accelerarea mișcării apei în organismul lor, de aceea consumul de alimente sărate este o modalitate de manifestare a anxietății interne.

Pofta de produse crocante

Majoritatea iubitorilor de produse crocante iubesc aceste alimente nu pentru gustul lor, ci pentru că sunt crocante. De cele mai multe ori ei nici nu încearcă să ascundă această ronțăială. Dimpotrivă, se bucură.

În acest caz, emoția suprimată poate fi furia. Ronțăitul, pentru ei este un fel de „mârâit” prin care arată lumii furia lor ascunsă. De asemenea, este o modalitate excelentă de a atrage atenția, atunci când se simt ignorați.

Textura moale

Oamenii care sunt atrași de mâncărurile cu textură moale (orez, paste, pâine etc.), cel mai mult în viață își doresc confort. Ei vor ca cineva să-i mângâie, să-i protejeze și să-i iubească.

Textura moale ne oferă aceleași senzații fiziologice pe care ni le provoacă îmbrățișările blânde. Suntem atrași de o astfel de mâncare „reconfortantă” atunci când avem perioade dificile.

Legătura dintre alimente și emoțiile noastre subconștiente este destul de reală. Și deși nu este în măsură să explice pe deplin procesele care se petrec în subconștientul nostru, ea arată spre unele probleme care merită atenția noastră. Fiecare dintre noi are anumite emoții suprimate, de aceea ne dorim uneori ceva gustos … în înțelegerea noastră.