Iată cum îți pierzi timpul și energia și nici măcar nu conștientizezi.

Suntem extrem de neglijenți atunci când trebuie să ne protejăm spațiului mental, energia și timpul liber – dar, de fapt, acestea constituie viața noastră.

Când te forțezi să comunici cu cineva pe care nu-l suporți, doar pentru a-ți „salva fața”, îi permiți persoanei respective să-ți fure viața. Când, în loc să faci ceva util și constructiv, petreci toată ziua pe rețelele de socializare, de asemenea, îți pierzi viața.

Îți pierzi timpul inutil, atunci când asculți aceleași plângeri ale prietenilor, când te gândești ore în șir cum să-ți îmbunătățești contul de Instagram, când te duci sâmbătă seara la o altă petrecere lipsită de sens, pentru că nu știi cu ce să-ți ocupi productiv timpul, când în loc să adormi, derulezi în minte conflictul care s-a întâmplat acum 5 ani, când îți cheltui salariul pe lucruri „la modă”, pentru ca oamenii pe care îi urăști să nu creadă că ești urâtă, când îți pui masca unei „persoane bune”, deoarece îți este frică să spui adevărul, când mintea ta este plină de voci străine care te atrag în diferite direcții și te împiedică să mergi înainte…

Astfel permiți altor oameni să-ți fure viața pe bucăți. Le permiți încet, picătură cu picătură să-ți absoarbă energia – cea care este esența vieții tale. Și în majoritatea cazurilor nici nu înțelegi ce se întâmplă. În plus, ți se pare că vrei să faci toate astea. Știi de ce? Pentru că nu înțelegi pe deplin care pot fi consecințele.

De fapt, nu timpul este limitat, ci cantitatea de energie care ți se oferă pe zi. Această energie, chiar dacă îți dorești, nu este suficientă pentru toți și pentru orice, prin urmare, trebuie să alegi cu înțelepciune.

Dacă permiți lucrurilor mici și lipsite de importanță să-ți acapareze viața, nu vei avea suficientă energie pentru lucrurile mari – cele care sunt cu adevărat importante pentru tine.

Când îți faci griji de ceea ce spun și scriu ceilalți, când permiți opiniei străine să-ți influențeze cuvintele și acțiunile, când te dedici pe deplin muncii care nu-ți oferă nimic în schimb, când încerci să „meriți” iubirea cuiva… tu însăți, cu propriile mâini, îți distrugi viața. Și nu o faci deloc cu ajutorul unor fapte tragice mari, ci cu ajutorul unor momente minuscule, fiecare dintre care te lipsește de puterea asupra propriei vieți și energii.

Dacă vrei să știi unde vei fi peste 5 ani, aruncă o privire la ceea ce faci în fiecare zi. Dacă vrei să știi cum te vei simți peste 5 ani, aruncă o privire mai atentă la ce gânduri ai acum. 

Timpul și energia – sunt cea mai valoroasă monedă. Timpul investit cu succes, îți oferă un venit mult mai mare, decât cel mai bun depozit. Cu cât îți vei cheltui mai înțelept timpul și energia, cu atât vei primi mai mult în schimb.