“Am găsit în telefonul soțului meu o corespondență intimă – cum să trăiesc cu asta?”

Am găsit în telefonul soțului meu o corespondență intimă. Prima reacție – am avut un șoc. Femeia este colega lui, mi-a povestit despre ea că este un specialist bun, e simpatică și singură. M-am gândit că doar flirtează cu ea… Am făcut o criză de isterie, mi-a fost dureros și înfricoșător. El mi-a dat asigurări că nu are pe nimeni mai drag decât noi, dar trebuia să se simtă ca ”un leu”, iar femeile singure de asemenea își doresc atenție. A trecut o lună, iar în interior simt dezgust. Trăim bine din punct de vedere financiar, avem doi copii, dar nu mai am încredere în soțul meu. Cum să-l iert?

Irina, 43 de ani

Răspunsul psihologului:

Irina, din scrisoarea dvs. nu este foarte clar dacă a existat infidelitate. Să presupunem că între soțul dvs. și colega sa a existat doar flirt – pentru dvs. este la fel de dureros? Care a fost relația voastră înainte de a-i găsi corespondența intimă? A existat un motiv să nu aveți încredere în el? Ce v-a determinat să-i verificați telefonul? Ați dorit să vă asigurați că nu există nimic acolo? Sau așteptați să găsiți ceva? Ați descoperit ce ați descoperit, iar acum nu puteți accepta adevărul?

Ce credeți că se află în spatele cuvântului „a ierta”? Există multe moduri de a ierta. Ce doriți mai exact? Să pretindeți că nu s-a întâmplat nimic? Să uitați? Acest lucru nu-l veți putea uita niciodată. Dacă nu aveți încredere în soțul dvs. și în interior simțiți dezgust, atunci iertarea nu se va întâmpla într-o secundă. Această cale este lungă și, din păcate, dureroasă. Vă este teamă de această durere? Pe cine doriți să iertați? Pe soțul dvs. – pentru că s-a uitat la altă femeie sau pe dvs. – pentru că v-ați uitat în mesajele lui?

Scrieți că, potrivit soțului, el a avut necesitatea „să se simtă ca un leu, iar femeile singure își doresc atenție”. Acesta este argumentul și scuza lui? Acceptați această poziție? Sunteți de acord cu ceea ce vă spune? Ce ați simțit când ați auzit aceste cuvinte?

Irina, acum probabil că nu sunteți în măsură să luați o decizie importantă. Dar nimeni nu va lua această decizie în locul dvs., nici măcar psihologul. Când veți înțelege ce doriți, când vă veți întâlni cu propriile sentimente, atunci fie veți putea înțelege situația formată, fie veți cere ajutorul psihologului cu o solicitare specifică.