Iată de ce narcisistul nu suportă să-i vadă pe alții fericiți.

Persoanele cu tendințe narcisiste nu pot suporta bunăstarea altora. Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru, iar unele dintre ele le vom descrie în acest articol.

În primul rând, fericirea autentică vine din interior. Narcisiștii nu sunt capabili să simtă fericire autentică, pentru că le lipsește sentimentul sinelui autentic. Drept urmare, ei sunt mereu nemulțumiți, motiv pentru care trebuie să lupte constant pentru stima de sine fragilă și evazivă. Ei caută stimuli exteriori care, în percepția lor, îi ajută să-și îmbunătățească statutul: lucruri scumpe, s*x, putere, bani, chiar și familie, etc. Din păcate, acest lucru nu este suficient pentru a se simți fericiți. Ei nu înțeleg că fericirea autentică, satisfacția și împlinirea – vin din interior.

Când la ceilalți lucrurile merg bine, asta le reamintește despre nefericirea și profunda lor inadecvare. Oamenii cu tendințe narcisiste nu sunt doar nefericiți, ei simt că au dreptul să fie fericiți. Prin urmare, văzând că la cineva lucrurile merge bine, simt invidie și supărare.

Narcisistului i se pare că merită tot ce au obținut ceilalți, pentru că el este mai bun. Și întrucât îi lipsește complet sentimentul de empatie, el fie nu înțelege, fie ignoră cât de mult au lucrat alții pentru a obține ceea ce au. Narcisistul nu-și poate imagina că alte persoane sunt mai talentate, mai inteligente, lucrează mai mult și merită ceea ce au. Din acest motiv te disprețuiește, chiar dacă nu ai făcut nimic rău.

Persoanele narcisiste adesea gândesc în alb și negru: bine sau rău, câștigător sau pierzător, cel mai bun sau cel mai rău, succes sau eșec, slab sau puternic, etc.

Dacă ești fericit și de succes, asta îi amenință stima de sine și el se compară cu tine. Din punctul său de vedere, există doar câștigători și învinși, iar el nu vrea să fie un „pierzător”. Din cauza sentimentului profund de nesiguranță, el nu vrea să pară că are defecte, nici că este „mai rău” decât tine.

Persoanele narcisiste sunt atrase de plăcerea sadică pe care o simt atunci când îi văd pe alții cum suferă. În cazuri extreme, narcisistul rău va încerca să te rănească. Acești oameni vor găsi cu ușurință justificare pentru toate acțiunile lor cu ajutorul gândirii alb-negru, proiecției, iluziei și nevoii obsesive de a-și consolida stima de sine fragilă prin orice mijloace.

Vor încerca să-ți submineze reputația prin calomnie, boicot, îi vor seta pe alții împotriva ta, te pot urmări, amenința sau intimida. Ei pot face multe lucruri nedemne atunci când se simt amenințați.

Persoanele narcisiste urăsc să-i vadă pe alții fericiți, pentru că nu sunt capabili să simtă fericirea reală.

Nu permite narcisistului să ajungă la tine. Faptul că ești fericit nu este o crimă. Fă tot ce poți pentru a te distanța de un astfel de om. Oamenii răi vor fi întotdeauna nefericiți, însă tu nu trebuie să fii așa.