Cum vă puteți ajuta singuri în caz de anxietate: 3 Tehnici eficiente.

Cum vă puteți ajuta singuri în caz de anxietate? Aceste tehnici vă pot fi de ajutor:

1. Utilizarea sugestiilor, menite să vă reglementeze starea psihică.

– Îmi pot schimba privirea asupra lumii, iar pentru asta trebuie să înțeleg că nimeni nu mă amenință și nu trebuie să mă protejez de nimeni.

– Astăzi conștientizez că anxietatea se întoarce împotriva mea.

– Nu vreau să-mi mai provoc durere.

– Pe tot parcursul zilei când simțiți anxietate, spuneți-vă ferm: „În acest moment vreau să simt armonie interioară. Resping toate gândurile negative și aleg pacea.”

NU SUNT VICTIMA LUMII ÎNCONJURĂTOARE

”Toate evenimentele care se întâmplă în lumea exterioară, iau o culoare sau alta în funcție de starea mea interioară. Întotdeauna proiectez în lumea exterioară acele gânduri, senzații și sentimente care îmi sunt caracteristice. Astăzi vreau să văd lumea într-un mod diferit, schimbându-mi atitudinea față de ceea ce văd.”

ANXIETATEA NU ESTE JUSTIFICATĂ 

”Gândurile mele pot fi ocupate de fricile din trecut sau visurile despre viitor, însă pot trăi doar în prezent. Orice moment al prezentului este unic, căci este diferit de celelalte momente. Începând de astăzi, dacă am gânduri tulburătoare despre viitor, îmi amintesc: „Trăiesc aici și acum, și nu am de ce să-mi fie frică.”

ALEG PACEA

Repetați-vă de fiecare dată când vi se pare că cineva sau ceva vă amenință liniștea sufletească: „Fac o alegere – în loc de confuzie și anxietate, aleg iubirea și pacea”.

Creați-vă propriile formule de sugestii și utilizați-le.

2. SUPORTUL. Tehnica de antrenare a rezistenței

Exercițiul se realizează în poziție culcată sau în picioare. La început încercați să vă simțiți picioarele ca un sprijin pentru corp. Picioarele, care stau ferm pe pământ … creând un sprijin. Simțiți contactul picioarelor cu pământul.

Apoi, mutându-vă atenția, încercați să simțiți continuarea sprijinul – coloana vertebrală. Simțiți-o ca fiind o extensie a picioarelor, un cadru ascuns în interiorul corpului, care îi oferă stabilitate internă, încredere și fiabilitate.

Sfaturi: Pentru îmbunătățirea senzației, puteți utiliza diferite metode: tropăiți, masați-vă tălpile cu mâinile; încercați să „săpați pământul” cu degetele picioarelor. Vă puteți imagina cum din picioare vă cresc rădăcini care se prind ferm în podea.

RESPIRAȚIA

– Așezați-vă confortabil, astfel încât tălpile să fie pe podea, iar spatele și capul să fie sprijinite.

– Mâinile pot fi puse pe cotierele fotoliului sau pe genunchi.

Urmăriți-vă respirația, câteva inspirații și expirații. Observați caracteristicile lor: profunzimea inspirației-expirației, frecvența, pauza dintre inhalare și exhalare, mușchii implicați în proces, senzațiile în gât și în piept. Acum faceți respirația profundă, uniformă și calmă. Utilizați respirația abdominală. Nu încercați să respirați prea profund, aici este mai important ritmul calm și umplerea plămânilor cu aer.

3. Exercițiul “Scăderea tensiunii”.

Rezervați-vă 2-3 minute pe zi pentru a vă imagina aproximativ care sunt cheltuielile voastre neproductive de energie musculară. Indiferent cu ce sunteți ocupați ( munciți, petreceți timpul liber, socializați sau orice altceva) – ”înghețați” în poziția în care o faceți. Treceți cu privirea interioară prin propriul corp și încercați să găsiți acele tensiuni musculare care nu sunt necesare muncii fizice efectuate în acest moment. Chiar și detectarea unor astfel de tensiuni poate fi considerată o victorie, iar dacă reușiți să le ameliorați cel puțin câteva minute – va fi pur și simplu excelent!